آخرین اخبار

گردشگری کاشمر و راه های نرفته در کاشمر

گردشگری در گذشته به عنوان یک پدیده فرهنگی توصیف می شد ولی امروز گردشگری بر اقتصاد، خدمات و صنایع غذایی تاثیرگذار است و نقش عمده ای در توسعه پایدار دارد. گردشگري يك صنعت جدي و بسيار ارزآور است تا جايي كه برخي كشورها، درآمد اصلي خود را به جاي نفت و گاز، بر روي گردشگري بنا نهاده‌اند و اتفاقا هم...
کد مطلب : 242
جمعه, 14 اردیبهشت 1403
46 بازدید
نویسنده : محبوبه وزیری

گردشگری در گذشته به عنوان یک پدیده فرهنگی توصیف می شد ولی امروز گردشگری بر اقتصاد، خدمات و صنایع غذایی تاثیرگذار است و نقش عمده ای در توسعه پایدار دارد. گردشگري يك صنعت جدي و بسيار ارزآور است تا جايي كه برخي كشورها، درآمد اصلي خود را به جاي نفت و گاز، بر روي گردشگري بنا نهاده‌اند و اتفاقا هم درآمدشان از پول نفت و گاز بيشتر است و هم با ثبات‌تر.

ايران نيز برجستگي‌ها و امكانات بسيار بالايي براي جذب گردشگر از سراسر دنيا دارد و مي‌تواند بر اساس آمار كارشناسان، ده برابر درآمد نفت را به دست آورد. با اين حال، وضعيت گردشگري در ايران خوب نيست و در‌آمد ناشي از آن نزديك به صفر است.

گردشگری داخلی نیز در کشور ما سنتی و تکراری است و مردم کشور ما بیشتر به شهرهای شمال و یا شهرهایی مثل مشهد، شیراز، اصفهان ، قشم و کیش سفر می کنند و دیگر جاذبه های کشور مغفول مانده است.

کاشمر به عنوان یکی از شهرهایی که مثل بسیاری از دیگر شهرهای ایران دارای ظرفیت های بی بدیلی است، در صورت برنامه ریزی صحیح می تواند یک شهر مطرح گردشگری باشد

 در این نوشتار به برخی از این ظرفیت ها اشاره می شود:

الف: کاشمرو گردشگری مذهبی

کاشمر یکی از شهرهایی است که در بعد دینی و مذهبی دارای ظرفیت های چشمگیری است. بارها  عنوان شده، کاشمر دومین شهر زیارتی استان و چهارمین شهر زیارتی کشور است.

اما بیایید سفر یک غیرکاشمری در شهرمان را به صورت ذهنی مرور کنیم. خودتان را به جای یک فرد مسافر بگذارید که به کاشمر وارد شده است و با گوگل مپ یا پرسش از شهروندان خود را به امام زاده سید مرتضی(ع) می رساند. به نظر شما چقدر زمان می برد که زیارت خود را به انجام برساند و گشت و گذاری  داشته باشد.  در یک نگاه کلی سه ساعت  زمان برای این فرد به ویژه در روزهای غیرتعطیل کفایت می کند. این مسافر راهی سید حمزه (ع) می شود یک ساعت هم از این مکان دیدن می کند. به آرامگاه شهید مدرس می رود و یک ساعتی هم ر آنجا می گذراند و بعد به امام زاده سید محمد(ع) می رود. مسافر غیرکاشمری در یک روز همه مکان های  زیارتی شهر را دیده و جاذبه های شهر برایش تمام می شود.

کافی است از هر شخصی که گذری به کاشمر داشته سوال کنید که کاشمر را چگونه دیدید و خلاصه ای از سفرش را همانطور که عنوان شد بشنوید . حضور در کاشمر به دلایل مختلف کوتاه مدت است و تلاشی برای ماندگاری مسافر برای آن انجام نشده است .

مسافری که وارد یک شهر می شود به دنبال تفریح و سرگرمی هم هست . دنبال جاذبه های مهم شهر هم هست. دنبال نوع گیاهان و یا غذاهای ویژه یک شهر نیز می باشد. دلش می خواهد این اطلاعات سریع به وی برسد ولی هیچ خبری از این ها نیست و خودش باید دنبال بگردد و کار برایش سخت می شود.

در بیشتر شهرهای گردشگری، بروشورهایی را می بینیم که در اختیار مسافران قرار می گیرد تا جاذبه های منطقه معرفی شود. ماشین ها یا سرویس هایی که مردم را به دیدن جاذبه های گردشگری می برند نیز موجود است. به عنوان یک کاشمری  تاکنون چند بار درسید مرتضی چنین بروشورهایی  یا چنین سرویس هایی دیده اید؟

از مسافر سردرگم در شهرمان که باید به حداقل ها قانع شود چه انتظاری به جز عدم ماندگاری داریم.

گردشگران در صورت ماندگاری به ایجاد اشتغال کمک می کنند گفته شده هر 11 گردشگر در ایجاد یک شغل موثرند .

 

ب. جاذبه های طبیعی کاشمر

طبیعت‌گردی درکاشمر  می‌تواند مجموعه‌ای از دیدنی‌های كویری، كوهستانی و باغ‌ها را پیش روی گردشگران قرار دهد . کلاته های کاشمر ، کوه های کاشمر، جاذبه های کویرگردی ، چشمه های آب گرم و مکان های تاریخی هر کدام می تواند موضوع گردشگری در کاشمر باشد و به ماندگاری گردشگر کمک کند. لزوما این موارد باید در ابتدای ورود یک گردشگر معرفی شوند . بسیاری از گردشگران از دیدن مناطق بکر استقبال می کنند و  بسیاری از آنان در صورت عدم معرفی ترجیحا به مناطق شناخته شده تر شاید مثلا آب گرم فردوس حرکت کنند.

 

ج.جاذبه های گیاهی کاشمر

گیاهان دارویی در وهله اول شاید فقط کاربری دارویی داشته باشد اما این گیاهان دارای چهار کاربرد درمانی، بهداشتی، غذایی و صنعتی هستند. کاربردهای فراوان و سودهای کلان کشت گیاهان دارویی موجب شده است بسیاری از کشورها تلاش کنند با روی آوردن به این صنعت، اقتصاد خود را سامان دهند.

منطقه ترشیز مستعد رویش  گونه های همچون گیاهی زعفران، گل ‏محمدی، مریم‏گلی، آویشن، آلوئه‏ ورا، زیره و ترخون و آنغوزه است.سرمایه گذاری برای هر یک از این گیاهان علاوه بر جاذبه های گردشگری می تواند ، می تواند کشاورزان گرفتار خشکسالی منطقه را از بحران های اقتصادی که دامنگیرشان شده است رهایی بخشد.

 اما به جز زعفران که مردم منطقه ترشیز چندین سال است  به کاشت آن اقدام  کرده اند و متاسفانه اکنون به دلیل خشکسالی و تغییرات اقلیمی دچار افت تولید و کاشت شده ، به کاشت بقیه گیاهان دارویی توجه چندانی نشده است.در صورتی که کاشمر می تواند جایگاهی مثل کاشان در کشت گل محمدی داشته باشد یا می تواند در تولید آنغوزه در سطح کشور سرآمد باشد و ضمن افزودن به جاذبه های گردشگری ، اقتصاد خود را سر و سامان بخشد.