آخرین اخبار

تمرکز بر حل چالش های اقتصـادی منطقه ترشـیز

رفع مشکلات شهرها و مناطق به دلیل گستردگی مسائل و پیچیده تر شدن آن‌ها دشوارتر شده است و نیاز به برنامه ریزی و استفاده از نظرات اهل فن و صاحب نظران دارد . بدین جهت در گفتگویی با جناب آقای دکتر اشرفی نظرات ایشان را در این مورد جویا شدیم که  توجه شما مخاطبین گرامی را بدان جلب می کنیم. ...
کد مطلب : 222
شنبه, 14 بهمن 1402
59 بازدید
نویسنده : دکتر مرتضی اشرفی

رفع مشکلات شهرها و مناطق به دلیل گستردگی مسائل و پیچیده تر شدن آن‌ها دشوارتر شده است و نیاز به برنامه ریزی و استفاده از نظرات اهل فن و صاحب نظران دارد . بدین جهت در گفتگویی با جناب آقای دکتر اشرفی نظرات ایشان را در این مورد جویا شدیم که  توجه شما مخاطبین گرامی را بدان جلب می کنیم. 
  آقای دکتر با تشکر از شما که وقتتان را دراختیار دو هفته نامه سرو کاشمر قرار دادید لطفا خودتان را معرفی کنید و درباره فعالیت هایتان برای ما بگویید: 
مرتضی اشرفی هستم و دکترای اقتصاد  توسعه دارم.  بیش از ۱۸ سال سابقه خدمت در وزارتخانه های مختلف در محل جغرافیایی  کاشمر، مشهد و تهران دارم.   تاکنون در سمت های مدیریتی پایه، میانی و عالی از جمله  معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری ،مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان رضوی، مشاور معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منطقه ای وزارت کشور، معاون مدیر کل و رئیس گروه ، رئیس هیئت خبرگان بانکی خراسان رضوی و همچنین  کارشناس، افتخار خدمت داشته ام.بیش از ۱۵ سال سابقه تدریس در دانشگاه و چاپ بیش از ۴۵ مقاله و طرح پژوهشی در زمینه های اقتصادی، مدیریتی و حوزه های کشاورزی و صنعت داشته ام. 
  جناب آقای دکتر اشرفی با توجه به تجربیاتی که در زمینه های مختلف کاری کسب نموده اید لطفا بفرمایید  برای رفع مشکلات یک منطقه اولین قدم چیست؟ 
در نظریات اقتصادی تمرکز بر شناسایی مشکلات و چالش های اقتصادی یک منطقه اولین قدم در تحلیل استراتژیک و تدوین راهکارهای متناسب حل آن می باشد. 
 وضعیت  منطقه و دیار ترشیز را تشریح بفرمایید؟  
 منطقه ترشیز کهن یکی از بخش های نسبتا بزرگ اقتصادی خراسان رضوی است که همواره در طول سالهای مختلف پتانسیل بالایی در ایجاد جهشی پایدار در منطقه داشته است. تفاوت اقتصاد این منطقه  با دیگر مناطق کشور در این است که اقتصاد آن مبتنی بر بنگاه‌های خرد و متوسط است و از طرف دیگر بخش بزرگی از اقتصاد مبتنی بر کشاورزی است که با توجه به وضعیت فعلی(ورشکستگی مرگبار منابع آبی، تغییر اقلیم و روند کاهنده نرخ تشکیل سرمایه ثابت در بخش کشاورزی) یکی از مشکلات آن نیز محسوب می‌شود. از سوی دیگر سهم بالای 90 درصدی بخش خصوصی در اقتصاد منطقه از یکسو ریل‌گذاری توسعه اشتغال را رقم زده است و از سوی دیگر تمرکز بودجه ای دولت را در این منطقه به شدت کاهش داده است که البته این موضوع نیز در جای خود نیازمند اهتمام ویژه و ارتقای سهم آن با پیگیری و رفع موانع قانونی  در دستیابی به اهداف اقتصادی پایدار ترسیم شده می باشد. 
  اگر خواسته باشید اجزای این موضوع را به صورت روشن‌تر بیان کنید  به نظر شما چه کمبودهایی به رشد اقتصادی منطقه آسیب زده است؟ 
نبود زیرساخت های لازم توسعه صادرات در حوزه صنعتی و فرآورده های جانبی کشاورزی به خصوص در جوار شهرک های صنعتی کاشمر و بردسکن، روند نه چندان مقبول شاخص بهبود فضای کسب و کار منطقه‌ای، نیمه تمام ماندن پروژه های سرمایه گذاری و عدم اقبال به سرمایه گذاری در پروژه نیروگاه های تجدید پذیر صنعتی و خانگی بخشی از چالش های اقتصادی کوتاه مدت و میان مدت منطقه به شمار می رود. 
  چه راه حل هایی می توان در این مورد عنوان کرد؟ 
 شناسایی قوانین و مقررات مخل تولید و سرمایه گذاری در آن، پیگیری ایجاد قوانین تسهیل کننده و توجه به دغدغه های بخش خصوصی در این حوزه می تواند گره‌گشای حل پایدار این مشکلات باشد. توسعه تولیدات کشاورزی و صنعتی محور در منطقه( پیگیری و رفع موانع قانونی و مقرراتی شهرک گلخانه ای، توسعه زیرساخت های حمل و نقل(خط ريل راه آهن سبزوار كاشمر شادمهر)، بررسي و نقش تامين مستمر و پايدار برق و گاز خانگي، کشاورزی  و صنعت و تسهیل ورود و توسعه صنایع مادر به منطقه با توجه به تقاضا و مزیت‌های نسبی شهرستان های مستعد منطقه ترشیز بخش دیگری از برنامه های توسعه ای منطقه می باشد که در جهت حل چالش های کلان اقتصادی ترسیم شده منطقی به نظر می رسد.