آخرین اخبار

معیارهای یک نماینده شایسته از نظر صاحب نظران و فعالان سیاسی کاشمری

یکی از دغدغه‌های رایج برای آنهایی که قصد حضور در انتخابات را دارند انتخاب افراد شایسته برای تصاحب کرسی نمایندگی است تا باتوجه به تخصصی که دارند، بتوانند گره‌های جامعه و نظام را باز کند. باتوجه به اینکه حدود20 هفته تا انتخابات مجلس شورای اسلامی زمان باقی مانده است  یکی از موضوعات مه...
کد مطلب : 167
دوشنبه, 24 مهر 1402
134 بازدید
نویسنده : محبوبه وزیری

یکی از دغدغه‌های رایج برای آنهایی که قصد حضور در انتخابات را دارند انتخاب افراد شایسته برای تصاحب کرسی نمایندگی است تا باتوجه به تخصصی که دارند، بتوانند گره‌های جامعه و نظام را باز کند. باتوجه به اینکه حدود20 هفته تا انتخابات مجلس شورای اسلامی زمان باقی مانده است  یکی از موضوعات مهم در این رابطه این است که معیارهای یک نماینده شایسته برای به دست آوردن کرسی مجلس شورای اسلامی چیست؟  بدین منظور با چند نفر صاحب نظر در این عرصه صحبت کردیم و نظراتشان را جویا شدیم که با هم می خوانیم:

*وامدار جریان سیاسی خاص نباشد

 از نظر دکتر حسن اعمی بنده قرایی یکی از اعضای شورای شهر کاشمر  ویژگی های یک نماینده خوب عبارتند از: آشنایی کامل به مسائل و مشکلات حوزه انتخابیه هم از لحاظ مشکلات بیکاری، اقتصادی ، اجتماعی

وی می گوید:  یک نماینده خوب باید صریح الهجه باشد و نگران حواشی ایجاد شده در صورت ابراز مشکلات مردم منطقه خود نباشد . در واقع شجاعت از ویژگی های بارز یک نماینده خوب باید باشد،مشورت پذیر باشد . بدین معنی که یک تیم مشورتی خوب از متخصصین بر اساس کمیسیون های موجود در مجلس داشته باشد و تمام اظهار نظرهای ایشان باید بر اساس نظر مشورتی این افراد باشد،باید به سوگند نامه ای که در مجلس جهت انجام امور مردم یاد می کند پایبند باشد، باید وامدار جریان سیاسی خاص یا افراد خاصی نباشد،،باید عالم باشد هم به عنوان یک فرد با درجات علمی بالا و هم عالم به امور دیگر، باید قبل از انتخابات یک برنامه خوب و منسجم در همه ابعاد با نظر متخصصین فن فراهم نماید و به برنامه تهیه شده بعد از انتخاب شدن هم متعهد باشد.

*نماینده شایسته نباید در عزل و نصب‌های مسئولین حوزه انتخابی خود در جهت منافع خودش مداخله کند

 

وحید باقری یک فعال سیاسی  نیز در این مورد می گوید: حضرت پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم می‌فرمایند اگر مسئول رسیدگی به امور مردم هستید باید طوری امور مردم را انجام دهید که اگر به جای آنها بودید انتظار انجام آن کار را داشتید و اگر امور مردم را انجام ندهید امیدی به بهشت نداشته باشید

 این فعال سیاسی می افزاید: در پاسخ به سوال مطرح شده که عنوان شد (معیارهای یک نماینده انقلابی و شایسته بیان شود) می‌توان به عنوان شاقول و شاخص به فرمایشات گرانبهای مقام معظم رهبری اشاره کرد.از نظر داشتن معیارهای ایجابی نماینده باید تدین و اعتقاد نظری و عملی به اسلام انقلاب، قانون اساسی، خط امام(ره)، صداقت و صمیمیت با مردم و دلسوزی برای مردم داشته باشد، طرفدار مستضعفین و ضعفا باشد، از تخصص تجربه و کارآمدی بهره‌مند باشد و درک و فهم سیاسی را دارا باشد، پیگیر مبارزه عملی با فساد بوده و روحیه شجاعت داشته باشد و قصد خدمت به جای تصاحب قدرت و اندوختن ثروت داشته باشد

همچنین معیارهای سلبی یک نماینده شایسته عبارتند از: عدم وابستگی به بیگانگان، ساده لوح نبودن، طمع ورز نبودن ، وامدار نبودن به مراکز قدرت و ثروت.

وحید باقری با اشاره به تجربه تقریباً ۳۵ ساله در انجام کار سیاسی معیارهایی نماینده انقلابی و شایسته را بدین شرح عنوان کرد: نماینده شایسته نباید در عزل و نصب‌های مسئولین حوزه انتخابی خود در جهت منافع خودش رفیق بازی و برای کسب آرای ۴ سال آینده مداخله مستقیم و غیر مستقیم داشته باشند، نماینده انقلابی و شایسته در حوزه انتخابیه برای رضای خدا و بر اساس وظیفه‌ای که قبول کرده کار کند نه اینکه در طول ۴ سال به دنبال راه‌اندازی شوهای انتخاباتی برای آینده باشد چرا که در مقابل تک تک آرایی که کسب کرده مسئول می‌باشد، نماینده انقلابی و شایسته در منطقه انتخاباتی خود باید به دولت و قوه مجریه کمک کند مسئولیت‌ها و کارها به انسان‌های انقلابی واقعی، دلسوز، مومن، با تجربه، دارای مدارج علمی بالا ،نیروهای بومی منطقه متخصص و دارای محبوبیت و مقبولیت بالا در نهادها و ادارات سپرده شود تا منشأ خیر و برکت برای منطقه شوند و گره گشای امور مردم باشند.

*دارای معیارهایی باشد که اطلاق  نماینده شایسته در مورد آن صادق باشد.

 

 

محمد علی شبیری استاد دانشگاه های کاشمر که سابقه ریاست آموزش و پرورش کاشمر و ناحیه 4 مشهد را نیز در کارنامه فعالیت های خود دارد در باره معیارهای یک نماینده شایسته می گوید:اگر بپذیریم که مجلس در راس امور است و برای اینکه حرمت متولی حفظ شود ابتدا  باید ساختار فکری، ذهنی، تخصصی، عقیدتی و شخصیتی کسانی که قرار است بر صندلی‌های آن تکیه زده و ارکان و ساختار مجلس مثل کمیسیون‌های مجلس را شکل دهند مشخص باشد  تا با استفاده از  همه ظرفیت‌ها دو وظیفه اساسی مجلس یعنی قانونگذاری و نظارت بر اجرای قوانین و مقررات در همه سطوح اداره کشور نقش به نحو شایستی صورت گیرد به نظر نگارنده نماینده آن که منتخب مردم است باید دارای معیارهایی باشد که اطلاق  نماینده شایسته در مورد آن صادق باشد.

شبیری ملاک هایی را که برای شایسته بودن یک نماینده ضروری است را بدین شرح عنوان می کند: معتقد و مومن به اسلام و اجرای احکام آن، پایبند به نظام و قانون اساسی، عدم انحراف عقیدتی و اخلاقی، عدم گرایش به دشمنان، عدم اعتماد به افراد منحرف، صداقت و صمیمیت داشتن، انقلابی و در خط امام و رهبری بودن، به دنیا و مادیات دل نبستن، حفاظت از ارزش‌ها و هنجارهای دینی، حفاظت از دستاوردهای انقلاب، راستگویی و امانتداری، شجاعت هوشمندانه، مرزبندی شفاف با دشمن، داشتن صداقت و دلسوزی، حمایت جدی از محرومین، فهم و تشخیص، متملق و چاپلوس نبودن، حسن سابقه، توانایی امتناع در مسائل مختلف به موقع و واکنش به هنگام و صحیح به مسائل داخلی و خارجی، مبارزه عملی و حقیقی با فساد در همه ظواهر و ابعاد و سطوح آن، مسئولیت پذیری و پاسخگو بودن، شایسته سالاری و جوانگرایی، داشتن ثبات در سیاست‌ها و اظهارات، داشتن روحیه مشارکت و ابتکار در طرح‌ها، داشتن روحیه نشاط و امید، خوشنام بودن، داشتن جرات و جسارت،وامداد افراد پولدار و متمکن نباشد، روحیه کار و تلاش و مبارزه با راحت طلبی، مبارزه سرسخت با مفاسد اقتصادی، عدم وابستگی به کانون‌های قدرت و ثروت، اهل خدمت به مردم و مثل مردم باشد و پرتلاش باشد دارای تجربه،ضمن توجه به مصالح منطقه‌ای نگاه کلان و ملی داشته باشد،ساده لوح نباشد، التزام به حفظ شئون نمایندگی، حریص نبودن برای تصدی سمت نمایندگی، رعایت اخلاق انتخاب، ندادن وعده‌های نشدنی ، قاطع و قانع، تدبر و شجاعت و شهامت، فصاحت و بلاغت، تیزبینی و دوراندیشی، مناعت طبع، صبر و استقامت، ظلم ستیزی و ظلم گریزی، اخلاص و تواضع، نظم و انضباط، قانونمندی و استقلال خواهی برای کشور، بی‌اعتنا به فرهنگ بیگانگان، سعه صدر و حسن تدبیر، صداقت در رفتار و گفتار و پرهیز از کینه ورزی و  در یک کلام مدرس وار باشد

 

 

*نماینده باید خود را وقف جامعه و وقف مردم کند

مهدی فروزان که چندین سال فرماندار در شهرهای استان خراسان رضوی بوده است می گوید: آنچه در جامعه ما مرسوم است و بعد از چهل و اندی سال از انقلاب اسلامی تداوم دارد، این است که کسانی که خود را در معرض انتخاب قرار می دهند از دو واژه استفاده می کنند. وقتی از کسانی که ثبت نام می کنند سوال می کنی که دلیلی برای نامزد شدن در انتخابات می بینید دو واژه را ورد زبان خود دارند.

 فروزان با اشاره به این که یکی از واژه ها« در این برهه حساس کشور» است اظهار می دارد:آیا مردم ما بعد از چهل و چهار سال از انقلاب اسلامی هنوز در برهه حساس هستند و اگر در برهه حساس هستند ، این برهه فقط برای افراد خاص است.

وی خاطرنشان می کند: دومین واژه « احساس مسئولیت» است سوال این است، ایا کسانی که سالیان سال در عرصه های مختلف انجام وظیفه کرده اند. کماکان این احساس مسئولیت در وجود آنان موج می زند؟ آیا آنها خود را مکلف به حضور در عرصه می بینند؟ یا صندلی دا نمایندگی آنها را به یک احساس تکلیف سوق می دهد تا باز هم در عرصه صندلی داغ ولی شیرین مجلس پای بگذارند.آنچه که مهم است، این است که کسانی که در این عرصه ورود پیدا می کنند باید در درجه اول خودشان را وقف جامعه و وقف مردم کنند نه این که چند صباحی در دوران تبلیغات خود را در معرض دید مردم بگذارند و بعد از انتخاب شدن دیگر پشت سر خود را نگاه نکنند.

مهدی فروزان تاکید کرد: به نظر من آنچه در انتخاب یک نماینده خوب می تواند موثر باشد این است که افراد وعده های عاقلانه بدهند. واقعیت این است که نمایندگان مجلس درست است که اختیارات زیادی دارند ولی محدودیت هایی هم دارند و نمی توانند خودشان به تنهایی اقتصاد یک مملکت را درست کنند یا هر گونه پروژه عمرانی را به اجرا در بیاورند. چون در صلاحیت ذاتی آنان نیست.

فروزان تاکید کرد: دومین بحث که نماینده باید مزین به آن باشد این است که نماینده مردم باشد و خود را وقف مردم بکند، خود را وامدار مردم بداند نه یک چهره خاص یا اسپانسرهای مالی که  در دوران انتخابات به او رای دادند. درست است که به یک طیف خاص یا یک حزب خاص وابستگی دارد اما بعد از انتخابات  برای همه مردم کار کند.

وی ابراز داشت: مسئله بعدی شجاع بودن نماینده است . مجلس شورای اسلامی به نمایندگان شجاع نیاز دارد تا در برهه های خاص در صورت تشخیص، قوانینی وضع کنند که جلو انحرافات اقتصادی و حتی سیاسی و اجتماعی را بگیرد. مسئله بعدی  این است که نماینده باید شناسنامه دار باشد یعنی همانطور که ما نباید به مشاهیر یا افراد خاص توجه کنیم باید به کسی رای دهیم که در عرصه اجتماعی مورد تایید افراد جامعه باشد . در حوزه ی اجرا دارای کارنامه روشنی باشد . حقوق، سیاست و اقتصاد خواند باشد یا لااقل آشنایی کامل با این موضوعات داشته باشد. مجلسی با اقتدار خواهد بود که ازچهره های با تخصص های مختلف شکل گیرد و دانش آموختگان سیاست، حقوق و اقتصاد در قلب  قانون گذاری باشند.

مهدی فروزان یکی دیگر از معیارهای موثر را نفوذ شخصیتی و شخصیت فردی نماینده برشمرد و متذکر شد: یک نماینده با نفود می تواند ارتباط موثرتری با ارکان اجرایی کشور مثل رئیس جمهور و ر ئیس قوه قضاییه برقرار نماید.

 

*اگر عقلانیت نباشد،علم هم کارآمد نیست

طالب کاوری فعال سیاسی اصولگرا نیز با بیان این که در خصوص معیارهای یک نماینده شایسته‌  باید گفت که برای احراز هر مسولیتی شرایط متعددی لازم است اظهار داشت:  نمایندگی مجلس که از جايگاه ویژه برخوردار است چون  وظیفه قانونگذاری وهم نظارت بر اجرای امور عهده دارد وهم ایفای نقش و دخالت در انتصاب مدیران اجرائی لذا اولین شاخصه یک نماینده عقلانیت است  اگر عقلانیت نباشد،علم هم کارآمد نیست. دوم قانون مداری، سوم صداقت وشجاعت در گفتار ورفتار، چهارم تخصص در امور بنیادی، پنجم اخلاق مدار وعزیز النفس باشد، ششم مناعت طبع وتوان کنترل تمایلات نفسانی داشته باشد، هفتم اعتقاد درست وصادقانه به مبانی دینی  ومنافع کشور وهشتم واز همه مهمتر شعاری وافراطی وابن الوقت نباشد.

 

*اهل قبیله سیاست باشد

دکتر مهدی نایه در که سابقه معاونت عمرانی فرمانداری کاشمر را در کارنامه فعالیت های خود دارد اظهار می دارد: ویژگی های یک نماینده شایسته معطوف به وظایف و اختیارات اوست . به استناد ماده هفتاد یک قانون اساسی  مجلس شورای اسلامی در «عموم مسایل کشور» در حدود مقرر در قانون اساسی می تواند قانون وضع کند . همچنین  بنابر ماده هشتاد و چهار قانون اساسی ‌نماینده حق دارد در «همه مسایل داخلی و  خارجی»اظهار نظر نماید؛ بنابراین شایستگی های نماینده را نیز باید در همین چارچوب وظایف و اختیاراتش جست.

نایه در می افزاید: یکی از مهمترین ویژگی های برای نمایندگی مجلس این است که باید اهل سیاست یا به عبارتی دیگر اهل قبیله سیاست باشد. یکی از عباراتی که بعضا در سطح جامعه و گفتگوهای مردم شنیده می شود این است که«فلانی از لپ لپ در آمده» این عبارت به ظاهر عوامانه بهترین توصیف برای بیان  بی ریشگی برخی  مسندداران سیاسی است. همانطور که سیاست زدگی به معنای تجاوز سیاست به سایر حوزه های اقتصادی، اجتماعی، علمی، فرهنگی و علمی از آفات زیانبار جامعه ماست، ورود افراد بی ریشه و فاقد هویت سیاسی  مشخص نیز آفت دیگری است که اگر پیامدهایش برای جامعه از سیاست زدگی بیشتر نباشد، کمتر نیست.

دکتر مهدی نایه در با بیان این که ویژگی مهم دیگر برخورداری و درک کلان از موضوع مهم توسعه است خاطر نشان کزد: بخشی از بحرانها و چالش های کنونی جامعه محصول عدم درک و فهم درست از توسعه توسط کسانی است که در ادوار پیشین بر کرسی های مجلس تکیه زده اند. وضعیت کنونی اصفهان و زاینده رود آیینه تمام نمای فهم ناقص از توسعه است. دهها مثال از تاثیرات مخرب پروژه ها و طرح های مختلف در اقصا نقاط کشور را می توان آورد که ریشه در فشارهای سیاسی نابخردانه نمایندگان مجلس داشته  و دارد.

وی تاکید کرد: علاوه بر وظایف قانونی نمایندگان مجلس، مردم حوزه انتخابیه نیز انتظاراتی از نماینده دارند که می توان آن را وظایف عرفی نامید. مردم به دلیل اختیارات و جایگاه ملی که نماینده  از آن برخوردار است و نیز تصور ذهنی که نماینده مجلس را قویترین رکن در حکمرانی محلی می دانند  از او انتظار دارند که در توسعه منطقه نقش آفرین باشد.  بنابراین آشنایی با ظرفیت ها، فرصت ها، ضعف ها و تهدیدهای فرا روی توسعه منطقه ای به مثابه ضرورتی برای نقش آفرینی نماینده در توسعه منطقه ای و محلی است.