اهمیت مشورت در تصمیم گیری های سیاسی
اینروزها ترشیز در تبوتاب انتخابات دوازدهمین دورهی مجلس شورای اسلامی است. رفتهرفته به روز سرنوشتساز برای کاندیداها مردم نزدیک میشویم. این دوره فضای انتخاباتی ترشیز متفاوت است و کاندیداهایی که تأییدصلاحیت شدهاند، کارزار انتخاباتی خود را بهنوعی با ارائهی طرحوبرنامهها در قالبهای مختلف ارائه میکنند. رزومههای کاندیداها را که نگاه میکنیم، حسابی پروپیمان است و هرکدام در حوزهی کاری و علمی خود، وجوه برجستهای دارند که ارزشمند و قابلتوجه است. این کارزار به ایجاد فضایی پرشور بسیار کمک میکند و طرح و برنامههای کاندیداها نیز نظرها را به سوی ایشان جلب میسازد؛ اما سؤالی که پیش میآید این است که طرح و برنامههای کاندیداها تا چه میزان قابل اجرا شدن است و این مهم نیازمند تبیین از سوی ایشان است و هنوز زمان کافی برای ارائهی برنامهها بهصورت کامل وجود دارد.
مردم، جامعه، خواستهها
در این میان باید ببینیم کدام کاندیدا با شناخت بیشتری نسبت بهمنطقه طرح و برنامهی خود را ارائه میکند. شناخت منطقه نیز در مدتزمان کوتاه بهدست نمیآید و نیاز به زمان و مشاوران مختلف و کاردان دارد.
از سوی دیگر باید این سؤال را از خود بپرسیم که اگر بخواهیم دربارهی یک کاندیدای اصلح تصمیم بگیریم، چه معیارهایی را بیشتر منظورنظر خواهیم داشت؟ اینکه در نهایت مردم بهکدامیک از ایشان رأی خواهد داد هنوز مشخص نیست؛ اما در این میان دو چیز نباید نادیده گرفته شود. یکی حضور مشاوران کاردان و زبده در امور مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و... و دو دیگر توجه ویژه به جامعهی جوانان و علیالخصوص رأیاولیها که قرار است در این دورهی انتخابات مشارکت خود را آغاز کنند.
ناصح مشفق
اهل خرد و آیندهنگران، هرگز خود را بینیاز از مشورت نمیدانند و این مهم را سرلوحهی کار خود قرار میدهند. مشورت کردن از کارهای مهمی است که در قرآن نیز به آن تأکید شده و اسلام در امور مهم به آن اشارت کرده است. بی تردید یک کاندیدا نمیتواند بهتمامی جوانب کارهای اجتماعی اِشراف داشته باشد و در هرزمینهای نیازمند مشورت و حضور مشاوران صدیق است. مشاور صادق را کسی باید دانست که در تمام مراحل مشورتدادن، منافع اکثریت جامعه را در نظر بگیرد و بهدور از نگاههایی که امکان دارد شبههی دوقطبیسازی جامعه و علیالخصوص انتخابات پیش رو را بهوجود بیاورد، نظر بدهد. جلوگیری از دوقطبیسازی جامعه و انتخابات نیز از توصیههای مؤکد مقام معظم رهبری است که باید سرلوحهی تمامی جامعه قرار گیرد تا شاهد برگزاری انتخاباتی پرشور باشیم.
در باب مشاورت کردن
تاریخ فرهنگ و ادب ما مشحون از نکتهها و اشارات خُرد و کلان در زمینههای مختلف است که میتوان پیش روی خود قرار داد و از آن آموخت و بهکار بست. در باب مشاوره کردن، خواجه نظامالملک طوسی، در کتاب خود، سیرالملوک (سیاستنامه) نکات نغزی را بیان کرده است که میتواند تمامی جامعه را بهکار آید و هرکس به ظنّ خود بهرهای به نصیب ببرد. وی گفته است:
«مشاورت کردن در کارها از قویرایی مرد باشد و از تمامی عقل و پیشبینی؛ چه هرکسی را دانشی باشد و هریکی چیزی داند، یکی بیشتر داند و یکی کمتر. و یکی دانستی داند و هرگز کارنبسته و نهآزموده و یکی هم دانشی داند و هم کاربسته و تجربهها کرده؛ مَثَل، اینچنان باشد که یکی معالجت درد و علتی از کتاب طب خوانده باشد و نام آن داروها همه بهیاد دارد و بس. و یکی نام همه داروها بداند و معالجتِ آن علت کرده باشد و بارها تجربت کرده.
هرگز این با آن برابر نباشد. همچنین یکی باشد که سفرها بسیار کرده باشد و جهان بیشتر دیده و سردوگرم بیشتر چشیده و در میانِ کارها بوده، با آن کس برابر نتوان کرد این کس را که هرگز سفر نکرده باشد و ولایتها ندیده و در میان کارها نبوده و یا میانهحال باشد. این معنی را گفتهاند که «تدبیر» همه با دانایان و پیران و جهاندیدگان باید کرد.» (سیرالملوک (سیاستنامه)، خواجه نظامالملک طوسی، فصل هجدهم، انتشارات علمی و فرهنگی، چ یازدهم، 1398).
آنچه از متن بالا برمیآید، بهطورخلاصه این است که فردی ممکن است بهصورت تئوری با پدیده یا پدیدههایی آشنا باشد، اما آنکه هم تئوری میداند و هم به عمل کاری را آزموده، از بهر مشورت اصلحتر و متقنتر میتواند بود.
جوانان، شور و نشاط میآورند
بهتحقیق میتوان گفت که جوانانِ امروز، در مسیری قرار گرفتهاند که با توجه به امکانات تحصیلی و تحقیقی، آگاهانهتر میتوانند گام بردارند. در میان نسل جوان و علیالخصوص رأیاولیها، شور و نشاط و دلبستگی به وطن و سرزمین بسیار است و بیشک با تجربه کردن و آموختن در مسیری درست قرار خواهند. میتوان با حضور جوانان به آیندهی ایران عزیز امیّدوار بود و بهبیاندیگر، جوانانِ امروز، میراثداران آیندهی این مملکت خواهند بود. توجه به جوانان و نیازهای آنان همچون تحصیل، اشتغال، مسکن، ازدواج و... میتواند باعث ایجاد انگیزه و نشاط اجتماعی و فرهنگی باشد. مشارکت در انتخابات برای جوانان و علیالخصوص رأیاولیها، خودبهخودی ایجاد انگیزه و نشاط میکند؛ چراکه این مهم در نظر این نسل، مشارکت در سرنوشت و آیندهی خود و سرزمین ایران است. در واقع هر برگ رأی چراغی برای آینده است که باتوجه و برنامهریزی دقیق استمرار خواهد داشت. جوانان از نوگرایی، پویایی و نشاط و انگیزهی بیشتری برخوردارند و تجربتآموختهها و کاردانان، سکانداران و طلایهداران کارها، که این دو در کنار یکدیگر، نمادی از نشاط و خرد خواهند بود.
نوشتن نظر:
ارسال پاسخ