مردم از رییسجمهور منتخب چه میخواهند؟
اين انتخابات هم تمام شد با همه تلخيها و شيرينيهايش، اقوال و افعال و شعارها و عملها. امروز .....با راي ... ميليوني خود و پشتوانه حضور ... ميليوني مردم رييسجمهور اسلامي ايران تا سال 1407 شد. تغيير و تبديل دولتها در ايران، همانند جوامع ديگر، پديدهاي مهم و موثر محسوب ميشود. تولد هر دولتي اميدها و آرزوهايي را در دلها مينشاند و چشماندازي را پيشچشمها ميگشايد و تغييرات و فعل و انفعالاتي در عرصههاي سياسي ـ اقتصادي جامعه به بار ميآورد. مردم سهم خود را ادا كردهاند و اينك فرصتي برای رییس جمهور جدید فراهم آمده تا آزمون تعهد، مسووليت و پايبندي خود را به حقوق و مطالبات مردم به طور جدي و استوار با موفقيت بگذراند.
از دولت بعد چه انتظاراتی دارند؟
مطابق نظرسنجی های اخیر، مسائل و مشکلات اقتصادی و معیشتی در صدر توجهات مردم قرار دارد. همچنین ۵۸.۵ درصد از مردم در پاسخ به پرسش «از دولت بعد چه انتظاراتی دارند» اعلام کردند که دولت و رئیس جمهور آینده باید موضوع و مسأله «فقر و محرومیت» را در اولویت کاری خود قرار دهد. «ایجاد اشتغال» ، موضوع «تورم و ارزش پول ملی» ، «سیاست خارجی و روابط با دیگر کشورها» ، موضوع «امنیت ملی» ، «ساماندهی بخش مسکن» و «مبارزه با فساد و رانت» از جمله مواردی است که مردم به آن اشاره کردهاند. در این نوشتار به برخی از مطالبات مردم اشاره می شود.
- بهبود وضعیت اقتصادی و کنترل تورم
از اواخر دهه 40 که رشد درآمدهای نفتی موجب شد تا اقتصاد ایران به درآمد نفت وابسته شود، تورم نیز به جزء ثابت اقتصاد ایران تبدیل شد و تنها در معدودی از سال ها توانستیم به صورت مقطعی تورم تک رقمی را تجربه کنیم. به ویژه از سال 97 تاکنون اقتصاد ایران وارد دوره ای از تورم حاد با میانگین نرخ 40 درصد شده است. به عبارتی 5 سال مستمر تورم بالای 40 درصد که در اقتصاد ایران بی سابقه است.
براى رييس جمهورى كه اميدوار اســت در دوره چهارساله دومى هم از مردم راى بگيرد، هيچ راهى باقى نمى ماند مگر آنكه اين سياست ها را در سال اول خدمــت خود اجرايى كنــد تا بركات و ثمرات شــيرين آن حداقل در ســال هاى سوم و چهارم رياست جمهورى محقق شود. رييس جمهور جديــد بايد هدايت برنامه اقتصــادى اى را برعهده گيرد كه جامعه را از وضعيت دشــوار اقتصادى جارى بيرون كشــد و موتور توليد، اشــتغال و رشــد را روشن كند. طراحى چنين برنامه اى البته كارى بس دشــوار اســت. در اين مسير، بايد جسور و مصمم بود.
- انتخاب مدیران شایسته
پایش مستمر و کنترل منابع و عوامل آلاینده هوا، آب، خاک، آلودگیهای صوتی، امواج و اشعههای مخرب و تغییرات نامساعد اقلیم و الزام به رعایت استانداردها و شاخصهای زیستمحیطی در قوانین و مقررات، برنامههای توسعه و آمایش سرزمین نیاز به مدیریت شایسته و نخبگانی دارد. با تأمل بر آنچه ما داریم، میبینیم باید اعتراف تلخی کنیم و آن اینکه در بسیاری از منصبهای مدیریتی ما شاهد حضور افرادی هستیم که تخصصشان با مسئولیتهایشان به هیچ وجه تناسب ندارد. در چنین شرایطی نباید انتظار داشته باشیم امور بهخوبی مدیریت شوند.
حضرت علی علیهالسلام در نامهای به قاضی منصوب خود در اهواز نوشتهاند که: «ای رفاعه بدان که این حکومت امانتی است که هر کس به آن خیانت کند، لعنت خداوند را تا روز قیامت به همراه خواهد داشت و هر کس خیانتکاری را به کار گیرد پیامبر اکرم(ص) در دنیا و آخرت از او بیزار است».
- توجه به سرمایه های انسانی
سرمایههای انسانی هر ملت اصلیترین سرمایه و قدرت آفرینترین عنصر حیات اجتماعی هستند. نگهداشت سرمایههای انسانی و نخبگان در کشور یک ضرورت اجتنابناپذیر است. نخبگان موتور محرکی برای همافزایی نیروی انسانی در دولت، صنعت، نوآوری، فناوری و تولید ثروت هستند. تربیت و نگهداشت نخبگان، نیازمند سکوی مناسب رقابتی در سطح بینالمللی است. بخشی از نخبگان ما دانشگاههای کشور را سکوی مناسب و مورد نیاز برای بروز استعداد و توان خود نمیدانند و بنابراین عزم مهاجرت را در سر میپرورانند.توجه و برنامهریزی برای حفظ این سرمایههای بزرگ که میتوانند با اندیشههای والا، دانش تخصصی، کارآفرینی و تدابیر عالمانه ضامن پیشرفت و تعالی کشور باشند باید فراتر از شعار، در قالب برنامههای عینی تجلی پیدا کند.
- شفافیت و نقدپذیری
طبیعی است که هواداران هر جناحی تعلق خاطر بیشتری به دولت وابسته به آن جناح داشته باشند ولی این بدان معنا نیست که بدخواه دولت وابسته به جناح دیگر باشند. این وجه مشترک، منافاتی با انتقاد منصفانه و مشورت دادنهای ناصحانه ندارد. همه میتوانند از دولتها انتقاد کنند و دولتها هم باید از انتقادها استقبال نمایند و حتی زمینه تشویق انتقاد کنندگان را نیز فراهم سازند. انتقاد نباید مختص اعضا و هواداران جناحی باشد که قدرت دولتی را در اختیار ندارد. اعضا و هواداران دولت مستقر نیز باید انتقاد را از وظایف خود بدانند و به این واقعیت توجه داشته باشند که از طریق انتقاد، بهتر میتوانند به جناح مورد علاقه خود خدمت نمایند.
سخن پایانی
. واقعیت این است که خواستهها آنقدر زیادند که همه مردم به کمتر نیز راضی شدهاند. بسیاری از مردم عادی به برابری و احترام در برابر قانون دلخوشاند. میخواهند شهرهایمان بیشازاین متراکم نشوند. مثل بقیه دنیا بتوانیم در شهرهای شلوغ هوای پاک تنفس کنیم. میگویند خانههای اجتماعی و حملونقل عمومی و یک اشتغال ساده و کار بخور و نمیر حق ماست.
همه این موار نیازمند مدیریت جامع، هماهنگ و نظاممند از طرف دولت است.
نوشتن نظر:
ارسال پاسخ