آخرین اخبار

خط خوش، زیبایی کلام را دوچندان می‌کند.

اگر بخواهیم وضعیت خوش‌نویسی شهرستان کاشمر را در یک نگاه اجمالی مورد بررسی و سنجش قرار دهیم، بی‌شک به این یقین و باور می‌رسیم که پیش‌رفت این حوزه‌ی هنری آن‌قدر چشم‌گیر بوده که تفاوتش با چند سال پیش به‌راحتی قابل بررسی است. گرچه انجمن خوش‌نویسان،...
کد مطلب : 178
جمعه, 19 آبان 1402
30 بازدید
نویسنده : حمید ضیایی

اگر بخواهیم وضعیت خوش‌نویسی شهرستان کاشمر را در یک نگاه اجمالی مورد بررسی و سنجش قرار دهیم، بی‌شک به این یقین و باور می‌رسیم که پیش‌رفت این حوزه‌ی هنری آن‌قدر چشم‌گیر بوده که تفاوتش با چند سال پیش به‌راحتی قابل بررسی است.

گرچه انجمن خوش‌نویسان، جزو انجمن‌های ساکت و گوشه‌گیر نسبت به دیگر حوزه‌های هنری است؛ اما، در سکوت به کار و فعالیت خود ادامه داده و می‌دهد.

امسال در هفته‌ی خوش‌نویسی شاهد برگزاری شب خوش‌نویسی در کتابکده‌ی نردبان آسمان بودیم. شبی که با حضور تمام هنرمندان خوش‌نویسی و اهالی فرهنگ و هنر برگزار شد. برگزاری این شب را به فال نیک می‌گیرم؛ چرا که امروز، خوش‌نویسی کاشمر و در نگاهی وسیع‌تر ترشیز، قابل توجه است و هنرمندان و استادان این رشته‌ی هنری، در کشور فعالیت‌های درخورتوجهی داشته‌اند.

یکی از برجسته‌ترین نمایشگاه‌هایی که برگزار شد و البته نگاه و نظر بسیاری از بزرگان هنر و فرهنگ را به خود جلب کرد، نمایشگاه «صلح‌وسلام» استاد «هادی دربان‌حسینی» بود که پس از آن تمامی آثار در قالب کتابی به همین نام منتشر شد و باید بگوییم و به جرأت هم بگوییم که این کتاب جهانی شد. کتابی که توانست در محافل سیاسی و فرهنگی مورد توجه قرار بگیرد و حتیٰ نظر نماینده‌ی یونسکو را هم جلب کند.

پس از آن نمایشگاه دیگری مزّین به ابیات حضرت مولانا بود و این نمایشگاه که در سطح جهانی و در کشور «بوسنی» برگزار شد از آثار خوش‌نویسی استاد دربان‌حسینی بود. تمامی این آثار، وقتی در سطح در جهانی به نمایش گذاشته می‌شود، بی‌شک نام ترشیز و کاشمر را نیز به‌دنبال خود دارد و این مهم خود افتخاری برای این خطه به شمار می‌رود.

در سطح جهانی می‌توان از نمایشگاه آثار خوش‌نویسی خانم هادوی نیز یاد کرد که در کشور آلمان برگزار شد.

هم‌چنین ما شاهد برگزاری نمایشگاه‌های مهم دیگری در سطح کشوری از آثار خوش‌نویسان و استادان کاشمری هم‌چون استاد مهدی فانی نیز بوده‌ایم. تمامی این آثارِ به‌نمایش درآمده، برگ زرینی در تاریخ فرهنگ‌وهنر این شهر و کشور باقی می‌ماند و نام نیک این استادان و هنرمندان نیز جاودانه خواهد بود.

 

مهم‌ترین اقداماتی که در حوزه‌ی خوش‌نویسی می‌توان برشمرد، تعلیم و پرورش خوش‌نویسان جوان و نوجوان این شهر است. امروزه هرکدام از این استادان، شاگردان بی‌شماری دارند که هرکدام به‌نوبه‌ی خود در این رشته‌ی هنری خوش درخشیده‌اند.

ذکر تمامی فعالیت‌های انجمن خوش‌نویسان کاشمر در این مقال نمی‌گنجد و البته چه بسیار فعالیت‌های درخورتوجهی که در اینجا به قلم نیامده و قصد نادیده انگاشتن آن‌ها نیست و آن‌چه اشاره شد، گوشه‌ای از فعالیت‌های مهم این انجمن است و «تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل».

 

در این میان، اتفاق مهم دیگری در حوزه‌ی خوش‌نویسی این شهرستان رخ داده است. حدود دوسال پیش در کاشمر، نوجوانی مستعد و خوش‌ذوق موفق به کسب درجه‌ی هنری «ممتاز» در رشته‌ی خوش‌نویسی شد که در زمان خودش و البته سن آن هنرمند عزیز، بی‌نظیر یا کم‌نظیر بوده است. «علی صادقی» نوجوان خوش‌ذوقی بود که موفق به کسب رتبه‌ی «ممتاز» خوش‌نویسی شد و امسال نیز با خبر شدیم که در جشنواره‌های کشوری موفق به کسب مقام‌های برتری شده است که این مهم نیز خود قابل تحسین و افتخار است.

علی صادقی، نوجوان مستعد و پرتلاشی است که بی‌شک در آینده‌ای نزدیک یکی از استادان برجسته‌ی خوش‌نویسی این شهر خواهد بود. وقتی خبر موفقیت‌های علی را شنیدم، بی‌شک این قول را به خودم دادم تا یادداشتی به‌پاس آن همه تلاش و همّت و عشقش به خوش‌نویسی به رشته‌ی تحریر درآورم. گرچه نگارنده نیز واقف است که این یادداشت‌ها گوشه‌ای از همّت والای این نوجوان را پاسخ نمی‌گوید؛ اما، این کار بر من یک فرض بود تا بگویم چه‌قدر حضور علی را قدر می‌دانم و چه‌قدر برایش آرزوی توفیق و موفقیت‌های روزافزون دارم.

 

پس از فراخوان سی‌ومین جشنواره‌ی «هنرهای تجسمی جوان ایران» علی صادقی در این جشنواره شرکت می‌کند. آثار خود را به این جشنواره ارسال می‌کند و پس از ارزیابی و بررسی داوران، از میان تمام شرکت‌کنندگان 14 نفر برای حضوری‌نویسی دعوت می‌شوند که علی صادقی یکی از دعوت‌شدگان است. این جشنواره در سنندج برگزار می‌شود و از یکم تا پنجم شهریورماه، از هنرمندان برای حضوری‌نویسی دعوت به عمل می‌آید که در این جشنواره آثار علی شایسته‌ی تقدیر شناخته می‌شود.

هم‌چنین در دومین جشنواره‌ی ملی خوش‌نویسی ملی زیربیست‌سال زریبار در مریوان شرکت می‌کند. در این جشنواره که از هشتم تا دوازدهم شهریورماه برگزار شد، از میان آثار ارسالی به این جشنواره  آثار 54 نفر از خوش‌نویسان زیر 20 سال در نمایشگاهی به نمایش گذاشته می‌شود. از این میان نیز آثار 20 نفر انتخاب می‌شود و از آن هنرمندان در تاریخ مذکور جهت حضوری‌نویسی دعوت به‌عمل می‌آید که موفق به کسب عنوان برگزیده و شایسته‌ی تقدیر می‌شود.

 

علی صادقی، روزی برای فراگیری خط تحریری به کلاس‌های استاد مهدی فانی می‌رود. در این کلاس به پیشنهاد استاد فانی، خط با قلم‌نی را آغاز می‌کند. امروز، علی صادقی یکی از نوجوانان افتخارآفرین رشته‌ی خوش‌نویسی در کاشمر به حساب می‌آید. شاید خود علی هم نمی‌دانست روزی که نوشتن با قلم را آغاز می‌کند، می‌تواند چنین جایگاهی در سن نوجوانی به‌دست آورد.

این مهم را از این جهت بیان کردم تا بگویم، استعدادهایی هم‌چون علی در این شهر کم نیستند! فقط برای کشف هرکدام از این استعدادها، نیاز به کسانی امثال استاد مهدی فانی داریم، تا آن‌چه توانمندی نوجوانان و جوانان این خطه است، کشف کند و پرورش دهد.