آخرین اخبار

60 روز پس از زلزله

  از زلزله‌ی 29 خردادماه 1403 در شهرستان کاشمر، 60 روز می‌گذرد. مجموعه‌ی دوهفته‌نامه‌ی سرو و خبرنگاران این نشریه و پایگاه خبری طرثیث‌نامه از دقایق اولیه‌ی این بحران پیگیر خواسته‌ها و نیازهای مردم این منطقه‌ بوده‌اند....
کد مطلب : 297
جمعه, 02 شهریور 1403
46 بازدید
نویسنده : حمید ضیایی

 

از زلزله‌ی 29 خردادماه 1403 در شهرستان کاشمر، 60 روز می‌گذرد. مجموعه‌ی دوهفته‌نامه‌ی سرو و خبرنگاران این نشریه و پایگاه خبری طرثیث‌نامه از دقایق اولیه‌ی این بحران پیگیر خواسته‌ها و نیازهای مردم این منطقه‌ بوده‌اند. ابتدا باید بگوییم که رسانه‌ها در این واقعه نقش خود را در حد توان و بضاعت موجود ایفا کرده‌اند. همواره سعی داشته‌ایم چه در دوهفته‌نامه‌ی سرو و چه در پایگاه خبری طرثیث‌نامه، به‌دور از نگاه‌های مغرضانه و لاپوشانی، تمام آن‌چه شاهد بوده‌ایم بنویسیم و در هر نشست خبری موضوع را به مقوله‌ی زلزله و خواسته‌های مردمی معطوف داریم. خوشبختانه باید بگوییم که همواره پاسخ‌های واضح و شفافی دریافت کرده‌ایم و هرکجا هم لازم بوده پیام و سخن مردم منتقل شود، سعیمان حفظ امانت‌داری در انتقال خواسته‌ها و نیازهای موجود این روزهای منطقه‌ی کاشمر بوده است.

در این مدت فعالیت‌های مختلف خیّران و نیروهای جهادی را نیز رصد کرده‌ایم و در حد توان و شناخت خود سعی در معرفی این فعالان و نیک‌اندیشان داشته‌ایم تا مردم بدانند به چه کسی و چه گروهی کمک‌های خود را می‌سپارند و آن افراد هم در صفحات مجازی خود به انتشار عملکرد و کارهای خود به‌طور شفاف و بی‌پرده پرداخته‌اند.

نقش نیروهای جهادی و خیّران منطقه‌ی کاشمر و فعالان و کسبه‌ی کاشمری در کمک‌رسانی و رفع نیازهای اولیه‌ی مردم زلزله‌زده درخورتوجه بوده است. در این مدت و هم‌چنین روزهای اولیه‌ی بحرانِ زلزله‌، شاهد آواربرداری توسط نیروهای جهادی، انتقال اثاثیه و اطعام و هم‌چنین شاهد ساخت اتاقک‌های موقت توسط خیّران و کسبه‌ی کاشمر بودیم. از همین رو، در بازدید مجدد خود از منطقه‌های زلزله‌زده پیگیر خاک‌برداری‌ها، آغاز به‌کار ساخت منزل‌های مسکونی، زیرساخت‌های مورد نیاز و... شدیم.

 

در مواقع بحرانی مردم در کنار یک‌دیگر می‌ایستند و این مهم نشان از نوع‌دوستی و همراهی مردم دارد. نیروهای جهادی هرکدام به‌حد وسع خود گام‌های مؤثری برداشتند که این حضور خود موجب تسریع اقدامات و فعالیت‌های دیگر شد.

در زلزله‌ی اخیر کاشمر، چندین روستا از جمله زنده‌جان، کسرینه، سرحوضک، حاجی‌آباد، محمدیه و مغان آسیب‌های جدی دید. در برآورد اولیه حدود 900 منزل مسکونی دچار آسیب شده بود که بعد از رخ دادن پس‌لرزه‌ها تعداد بناهای آسیب‌دیده به حدود 1500 منزل مسکونی رسید. رفته‌رفته آواربرداری‌ها انجام شده و در برخی موارد انجام آواربرداری با اختلالاتی مواجه است.

خیّران با ساخت و بازسازی بعضی نقاط کم‌خطر سعی در ایجاد محلی برای اسکان موقت مردم روستاهای ذکرشده دارند که در روستای مغان حدود 7  دستگاه کانکس جهت اسکان موقت در دست ساخت است که با همّت کسبه‌ی کاشمر پیگیری و انجام می‌شود. از دیگر فعالیت‌های خیّران و نیروهای جهادی می‌توان به تأمین مواد بهداشتی، غذایی، پیگیری و تأمین هزینه‌های درمانی، اجاره‌ی منزل به‌صورت موقت در کاشمر تا ساخت کامل منزل تخریب‌شده‌ی زلزله‌زده‌ها، اطعام، کمک‌رسانی‌های خُرد و کلان اشاره کرد.

در کاشمر حدود 22 گروه جهادی به‌صورت ثبتی فعالیت می‌کنند. در کنار این گروه‌های ثبت‌شده، 20 گروه دیگر نیز که گروه‌های مردمی هستند فعالیت دارند که در جنب فعالیت‌های خود اقدام به ثبت گروه هم کرده‌اند.

گروه‌های جهادی در شاخه‌های مختلفی فعالیت داشته‌اند. از سری فعالیت‌های این گروه‌های مردمی و جهادی می‌توان به تأمین بسته‌ها بهداشتی، اطعام و تأمین غذای گرم، بازسازی و احداث بناهای کم‌خطر، زیرسازی و ایجاد مقدمات ساخت‌وساز، تأمین کولر و... اشاره نمود.

 

کمبودها و مشکلات پیشِ رو

 

روستای مغان یکی از روستاهای آسیب‌دیده است که حدود 118 منزل مسکونی در آن تخریب شده است. تاکنون 100 منزل تخریبی آواربرداری شده که در گفت‌وگویی که با دهیار مغان داشته‌ام از کمبود ماشین‌آلات برای آواربرداری‌های باقی‌مانده گلایه داشت. البته یک منزل مسکونی به‌دلیل عدم دسترسی ماشین‌آلات به آن‌جا باید به‌صورت دستی خاک‌برداری شود. از میان افرادی که منزل‌هایشان در روستای مغان تخریب شده، حدود 8 خانوار هستند که با مشکل اسکان موقت مواجه‌اند که به‌زودی کانکس‌هایی که با همّت کسبه و خیّران در حال ساخت است مرتفع خواهد شد.

بیان این نکته لازم و ضروری است که بعضی از خانوارها متأسفانه توان اجاره‌ی خانه را هم ندارند که این مهم نیازمند پیگیری جدی است.

شجاعی، رییس شورای روستای مغان از افزایش اجاره‌بها در روستای مغان گلایه کرد و اذعان داشت: بعضی خانواده‌ها کارگر هستند و توان پرداخت اجاره در روستای مغان را ندارند. سرعت کار بنیاد مسکن هم چندان خوب نیست و از طرفی شورای روستا هم قدرت اجرایی ندارد.

 

چندین گزارش مردمی نشان از افزایش ناگهان اجاره‌بها در کاشمر و روستاها دارد که این موضوع نیازمند پیگیری جدی است.

 

مرادیان، رییس ستاد بازسازی استان مستقر در کاشمر، درباره‌ی فعالیت‌ها و پیگیری‌ها اظهار داشت:

 

«در مرحله‌ی اولیه‌ی زلزله حدود 900 واحد مسکونی آسیب دید که در پس‌لزره‌های بعدی این آمار به 1551 واحد افزایش یافت. بنیاد مسکن از ساعات اولیه عملیات آواربرداری را آغاز کرد و خوشبختانه به‌زودی پایان آواربرداری را اعلام خواهیم کرد. تاکنون حدود 530 نفر را به بانک‌های عامل معرفی کرده‌ایم؛ اما مشکلی که اکنون وجود دارد ضمانت‌های زنجیره‌ای است که بانک‌ها به‌دنبال وثیقه‌ی معتبر هستند و همین امر موجب کند شدن فعالیت‌های ستاد شده است. پیگیری‌های نماینده‌ی محترم جهت اخذ مصوبه‌ی هیئت دولت و جذب اعتبارات قابل قدردانی است. خواهش دیگری که از نماینده‌ی محترم داریم این است که پیگیر موضوع وثیقه‌ها و ضمانت‌ها نیز باشند. الان باید اعلام کنیم که هر روستا تبدیل شده به یک کارگاه بازسازی و ایجاد سازه‌ها...میل‌گرد را به مردم تحویل دادیم و کارهای اولیه در حال انجام است؛ اما حالا که اعتبار آمده است باید مردم را به بانک‌های عامل معرفی کنیم.»

 

مشکل دیگری که برای بعضی زلزله‌زدگان وجود دارد، ممکن است که برخی با داشتن اقساط معوق و یا چک برگشتی از دریافت وام خود محروم و یا با تأخیر مواجه شوند. این مسأله نیازمند پیگیری جدی نماینده‌ی محترم ترشیز است که در این مورد بانک‌های عامل را به مماشات و همراهی دعوت نمایند تا در این‌باره استثنا قایل شوند.