هجوم و انباشت اطلاعات و یادگیری سطحی
در زمان های دور ، چهل پنجاه سال پیش، وقتی ما محصل بودیم. امکانات خیلی کم بود. کلاس های فوق برنامه در کاشمر وجود نداشت. کلاس تقویتی نبود. کلاس های زبان خارجی موجود نبود.کتاب های دلخواه را به آسانی نمی توانستی به دست بیاوری و حتی رمان ها و کتاب های داستان در دسترس نبود. فیلم و سریال که دیگر نباید حرفش را بزنیم حتما همگی ماجرای ویدیوهای ممنوع اواخر دهه 60 را شنیده اید. قبل از آن برنامه های تلویزیونی در ساعاتی مشخص بین ساعت 7 تا 10 شب و فقط از یک شبکه پخش می شد.
امروز دسترسی به کلاس ها بسیار آسان شده است. هر موقع هر چه بخواهی را می توانی بدست بیاوری. کلاس های زبان های خارجی در حال رقابت برای جذب افراد هستند. انواع کتاب های گاج ، کانون و کتاب های سبز و آبی برای دانش آموزان ردیف شده اند. کافی است اراده کنی فیلمی ببینی یا کتابی بیابی ، اینترنت و مطالعه آنلاین یا خرید آنلاین برایت آن را میسر می کند.
برداشت اولیه از مقایسه ظاهری این دو دوره این است که افراد در زمان کنونی باید خیلی راحت تر، آسانتر و با ذهن باز و فراغ خاطر کار کنند. اما مشاهدات نشان می دهد که این طور نیست. در گذشته مشکل دسترسی و هزینه های زیاد اولیه باعث می شد، افراد در همان مراحل اولیه دست به انتخاب بزنند و کاری را که بیشتر علاقه دارند دارند انتخاب کنند. انتخاب اولیه به آنها در ایجاد تمرکز و تفکر عمیق کمک می کرد.
امروزه تنوع، باعث استفاده همزمان از موارد دلخواه می شود که افت عملکرد فرد را در پی دارد. به عنوان مثال یک فرد به کلاس زبان می رود. به دیدن فیلم علاقه مند است. دوست دارد کتاب بخواند. می خواهد در یک رشته دانشگاهی خوب قبول شود و ضمنا ورزشکار هم هست. به گفته روانشناس جرالد واینبرگ، انجام چند کار در واقع می تواند بهره وری را تا 80 درصد از بین ببرد. به عبارتی افرادی که چند کار را باهم انجام می دهند در تضاد با موفقیت کار می کنند و از زمان به طور مولد استفاده نمی کنند و عملکرد مطلوبی ندارند. در واقع، یک مطالعه نشان داد که تنها 2.5٪ از جمعیت به طور موثر چند کار را انجام می دهند.
کاهش بهره وری برای فردی که مدام در تلاش است، باعث ایجاد احساس نامیدی و استرس می شود. مطالعات نشان می دهد که ارتباط قوی بین سطوح استرس و انجام چند کار رایانه ای، به ویژه در بین دانشجویان دانشگاه وجود دارد. در این موقعیت افراد احساس می کنند به اندازه کافی کار نمی کنند، بنابراین سعی می کنند، چند کار دیگر را هم انجام دهند، که باعث می شود استرس بیشتری داشته باشند. روانشناسان معتقدند بار ذهنی بیش از حد باعث کاهش خلاقیت و انگیزه ، ایجاد کسالت و سرخوردگی می شود.
باید گفت مشغله زیاد به افزایش اطلاعات عمومی کمک کند ولی به بهره وری فرد کمک نمی کند . ممکن است مشغله زیادی داشته باشیم اما این لزوماً به این معنا نیست که سازنده هستیم یا از زمان خود به نحو احسن استفاده می کنیم. بهره وری یعنی بتوانیم یک کار را کامل کنیم.
نوشتن نظر:
ارسال پاسخ