مطالب کوتاه و کاربردی روانشناسی
توجه به تفاوت فردی در نوزادان
هر پدر و مادری که بیش از یک فرزند داشته باشند به شما خواهند گفت که خلق و خو و سبک فردی در واکنش عاطفی هر نوزادی منحصر به فرد است . سابقه طولانی تحقیقات نشان می دهد که خلق و خو و سبک فردی در واکنش عاطفی به محیط را می توان برای اولین بار در نوزادان با نشان دادن چند اسباب بازی ساده به نوزادان و مطالعه نحوه رفتار آنها از سن 4 ماهگی شناسایی کرد. حتی در این سن کم، ما اغلب شاهد تفاوت فاحش در واکنش آنها هستیم.
برخی نوزادان به شدت واکنش نشان می دهند و در هیجان موقعیت جدید غرق می شوند. زمانی که با افراد جدید ملاقات می کنند یا مکان های جدید را می بینند یا حتی زمانی که لباس شان عوض می شود، هیجان زده هستند. سایر نوزادان به راحتی به اسباب بازی جدید پاسخ می دهند.
نحوه واکنش نوزادان به تغییرات محیط تا سال های پیش دبستانی نسبتا ثابت می ماند کسانی که در دوران نوزادی نسبت به تغییرات محیط واکنش منفی نشان می دهند احتمالا با رسیدن به سن مدرسه ساکت و خجالتی می شوند د مقابل نوزادانی که واکنش مثبت بیشتری نسبت به تغییرات نشان می دهند بیشتر اجتماعی و برون گرا می شوند.
کابوس های شبانه
رویاها معمولا به عنوان پدیده ای جذاب و ناشناخته در علم محسوب می شوند . علیرغم این که رویاهای زیادی در خواب تجربه می کنیم اما بسیاری از آنها فراموش می شوند و فقط تعداد کمی به یاد می مانند. موضوع تعجب آور این است که اکثر کابوس ها به یاد می مانند و گاهی در شب های بعدی هم تکرار می شوند.
کابوس ها رویاهای واضح و آزار دهنده ای هستند که معمولا باعث می شوند فرد به طورناگهانی و با یادآوری دقیق جزییات از خواب بیدار شود. خوشبختانه درصد کمی از جمعیت کابوس های هفتگی را تجربه می کنند. روانشناسان بر زیرا در جمعیت روانپزشکی شایع ترند.
کودکانی که هر شب مرحله خواب REM (مرحله عمیق خواب) بیشتری نسبت به بزرگسالان دارند، فراوانی کابوس بیشتری را گزارش می کنند. در حالی که افراد مسن که خواب REM بسیار کمتری نسبت به بزرگسالان دارند، کابوس های شبانه بسیار کمتری گزارش می کنند.
کابوس های شبانه بیشتر توسط افراد سیگاری، افراد دارا دیابت نوع 2 و افراد دارای اختلال اضطراب گزارش می شود. خواب افراد مبتلا به دلیل بیداری های مکرر و دوره های کوتاه با انگیختگی شدید با تشدید فعالیت قلبی همراه است که نشان دهنده فعالیت سیستم عصبی سمپاتیک و تضعیف سیستم پارا سمپاتیک است .
مطالعات مختلف تایید کرد که کابوس های مکرر با اختلالات عاطفی و تغییر فعالیت خودمختار سیستم عصبی مرتبط است. محققان به این نتیجه رسیدند که کابوس ها به احتمال زیاد توسط اختلال در سیستم عصبی پاراسمپاتیک ایجاد می شود.
پیشنهاداتی برای ایجاد عادات بهتر
برای این که بتوانیم عادات خوب را در یک زندگی پرجنب و جوش و رضایت بخش که با آرزوها و ارزش های زندگی ما همخوانی دارند استفاده کنیم چند راه پیشنهاد می شود:
- وارد محیط هایی شوید که انگیزه برایتان ایجاد می کند.
رفتار ما، از جمله عادات ما، توسط محیط شکل می گیرد. اگر به طور مکرر خود را در محیطی قرار دهیم که از یک عادت مطلوب پشیبانی می کند، رفتار ما هم به طور ناخودآگاه به سمت آن عادت خواهد رفت.
به عنوان مثال من چندین بار در هفته کودک 6 ماهه خود را به کتابخانه می برم. تقریبا بعد از دو ماه از انجام این کار ، برای خودم هم کتاب از قفسه های کتابخانه برداشتم و به مرور تمام خانواده کتاب های بیشتری خواندند. البته مدتی طول کشید. اما در نهایت انجام شد.
- بین افرادی قرار بگیرید که ارزش و عادات خوبی دارند
بخش بزرگی از رفتار و عادات ما را اطرافیان ما می سازند.مثل افرادی که مرتب پیاده روی می کنند، افرادی که با فرزندان خود به کتابخانه می روند، کوهنوردان و دوستداران محیط زیست و افرادی که با روش های سرگرم کننده یا جالبی از یادگیری فرزندانشان حمایت می کنند، جزو افرادی هستند که با صرف زمان بیشتر با آنها می توان عادات خوب را جایگزین عادات قبلی کرد.
- در کارهای روزمره خود تغییر ایجاد کنید
شواهد محکمی وجود دارد مبنی بر این که تییر برنامه های روزمره حتی اگر بسیار جزیی باشد، خلاقیت ما را بهبود می بخشد و عادات را به طور گسترده ای متزلزل می کند. اگر به برخی عادات جدید علاقه مند هستید ، هر تغییر کوچکی را در برناخمه روزمره خود امتحان کنیدو با کنجکاوی مشاهده کنید که به طور طبیعی چه اتفاقی در زندگی شما می افتد. به عنوان مثال خرید مواد غذایی را از فروشگاه دیگری امحان کنید . لباس هایی با رنگ های متفاوت بپوشید و...
نوجوانان با صدای جدید هماهنگ می شوند
تحقیقات نشان می دهد که نوجوانان از گوش دادن به صحبت های والدین خود امتناع می کنند، به نظر می رسد نوجوانان صدای والدین خود را متفاوت از دوران کودکی پردازش می کنند.
در تحقیقی تیمی، اسکن های مغغزی نوجوانا بین 13 تا 16 سال را بررسی کرده و آن را با اسکن مغزی کودکان 7 تا 12 سال مقایسه نمودند. نکته جالب این بود که نوجوانان به طور قابل توجهی واکنش مغزی قوی تری به صدای ناآشنا نشان می دهند و صداهای آشنا را حذف می کنند. این تفاوت در حوزه های مربوط به پاداش و ارزش گذاری اجتماعی محسوس تر بود.
اساسا این مطالعه نشان داد که مغز نوجوانان تغییر می کند تا به آنها کمکئکند با افراد جدید هماهنگ شوند. در این فرایند تاکید کمتری بر والدین خود دارند . این تغییر به نوجوان کمک می کند تا از نظر اجتماعی رشد کند و با افراد خارج از خانواده خود ارتباط برقرار کند.
این محققان گزارش دادند با وجود این که صدای مادر یک منبع صوتی است که همه چیز را در دنیای عاطفی اجتماعی به کودک می آموزد و حتی جنین داخل رحم می تواند صدای مادر خود را قبل از تولد تشخیص دهداما در نوجوانان مغز به سمت صداهایی می رود که آنها را نشنیده باشد.
به نظر می رسد تغییرات عصبی باعث می شود نوجوانان توجه بیشتری به صداهای جدید داشته باشند. پس وقتی یک نوجوان به حرف شما گوش نمی دهد ، ممکن است سرکشی نباشد بلکه یک نقطه عطف اساسی در رشد است.
نوشتن نظر:
ارسال پاسخ