دورهمی صمیمانهی اهالی موسیقی خراسان در بردسکن
هنرمندان موسیقی، گاهی گرد هم میآیند و مینوازند و میخوانند. کار دل است و «خود نمیرود، او میکشد قلاب را». در این میان، تعامل و همبستگی هنرمندان خراسان، مثالزدنی است. موسیقی خراسان از شمال و شرقش، دارای غنا و ریشهای است که میتوان آن را در دل تاریخ جست و یافت. از اشعار منوچهری بگیرید تا راه عراقی که حافظ میخواند و میسرود.
راهی بزن که آهی بر سازِ آن توان زد
شعری بخوان که با او رطل گران توان زد
بر آستان جانان گر سر توان نهادن
گلبانگ سربلندی بر آسمان توان زد
این خود راهی است که هیچش کناره نیست. هنرمندان چیزی نمیخواهند. گوشهی دنجی و نغمهی ربابی و نوای موسیقی خراسانی برایشان کفایت میکند. در این نشست صمیمی، بزرگان موسیقی مقامی جام هم حضور داشتند. برنامهای چیدند و در آن شب دریافت گواهی درجهی یک هنری استاد «غلامحسین غفاری» را جشن گرفتند. در شبی که مصادف بود با ولادت حضرت زینب (س).
صدای استاد غفاری را دوست دارم. عاشقانه دوست دارم. وقتی شنیدم به منطقه آمده است، بیهیچ تردیدی راهی شدم تا ببینمش. در کنارش حضور فرزند خلف جاودانیاد استاد «ذوالفقار عسگریان»، «محسن عسگریان» از دوتارنوازان برجستهی خراسان را قدر دانستم. محسن عسگریان بعد از پدر، در خراسان مایهی فخر و مباهات این گنجینهی عظیم است.
موسیقی مقامی و دوتار پیشنهای کهن در خراسان دارد. هنر ساختن و نواختن دوتار در سال 1399ش./2019م ثبت جهانی (یونسکو) شد. امروزه، هنرمندان بسیاری در خراسان حضور دارند که این میراث کهن را زنده نگه داشتهاند. محسن عسگریان، نگین درخشانی در دوتار نوازی است. بسیار نامها میتوان آورد که هرکدام روی و آبروی دوتارنوازی خراساناند. از تربت جام تا قوچان از شمال تا جنوب شرقی خراسان. دوتار، نام و نشان خراسان است. هر بیتی که خوانده میشود و هر زخمهای که نواخته میشود، برگ تاریخ است که مرور میگردد.
نشست صمیمی اهالی موسیقی با همّت انجمن موسیقی بردسکن به سرپرستی حسین یوسفی و همکاری ادارهی فرهنگ و ارشاد اسلامی بردسکن برگزار گردید. در این نشست شاهد حضور هنرمندان منطقهی ترشیز نیز بودیم. استاد محمدرضا پاسبان که از پیشکسوتان سُرنانوازی کاشمر است تا استاد محمدحسین پاسبان و استاد عارفی نوازندهی دهل که هرکدام بهنوبهی خود، میراثدار فرهنگ منطقهاند و به جرأت میتوان گفت هرکدام گنجینهی زندهی بشریاند. گنجینهای که تا امروز این ساز و نوا را زنده نگه داشتهاند و در تلاشند آن را به نسل بعدی بسپارند تا این فرهنگ زنده بماند.
همچنین در این نشست صمیمی میزبان هنرمند برجسته و خوانندهی «ارکستر سمفونیک ایران» استاد چراغی بودند که لطف و برکت این نشست را دوچندان کرده بود.
استاد غلامحسین غفاری:
در سال 1335 در روستای احمدآباد تربت جام بهدنیا آمد. استاد غفاری از قوم بزرگ هزاره است و از کودکی گوشش به دوبیتیهای این قوم آموخته میشود و بعدها از داییهایش آواز خواندن را فرا میگیرد و همچنین در زمینهی بازیهای آیینی نیز فعالیت و فراگیری خود را آغاز میکند. از جمله استادان آواز ایشان میتوان به استاد «حاج لطفالله هزاره» اشاره کرد که تأثیر بسیاری در زندگی هنری استاد غفاری داشتهاند.
استاد غفاری، با توجه به سبک آواز خواندن بدیعش در میان اهل موسیقی مورد توجه قرار گرفت و تا امروز نیز مرکز توجه اهالی موسیقی است. نوع تحریرهای منحصربهفرد، صدای متفاوت، سبک و سیاقی بدیع و همدوشی با اشعار عرفانی_عاشقانهی جام، از او چهرهای تکرار ناشدنی ساخته است. حال پس از سالها تلاش مستمر و عاشقانه، موفق به دریافت گواهی درجه یک هنری گردیده است که معادل با مدرک دکتری است.
همچنین استاد محمدرضا پاسبان نیز گواهی درجهی 2 هنری خود را دریافت کردهاند که امیدوارم شبی را به این استاد اخلاق و مهربان و هنرمند اختصاص دهند و در آن شب از این مرد بزرگ تقدیر و تجلیل به عمل آید.
بیشک استاد محمدرضا پاسبان و همچنین دیگر استادان پیشکسوت موسیقی نواحی همچون استاد طاحونی، گنجیههایی زندهی بشری و تکرار ناشدنیاند و امروز باید قدر حضورشان را دانست.
همچنین در این شب از هنرمندان و پیشکسوتان موسیقی بردسکن و ترشیز تقدیر و تجلیل به عمل آمد. شبی که هنرمندان بردسکن آن را با حضور خود تبدیل به شبی خاطرهانگیز کردند. همچنین شاهد حضور هنرمندان تئاتر نیز بودیم.
سخن پایانی از زبان آقای مفتوحی، رییس ادارهی فرهنگ و ارشاد اسلامی بردسکن:
جامعهی هنری شهرستان بردسکن بهویژه انجمن موسیقی، مفتخر است که مدرک درجه یک هنری استاد غفاری را که معادل دکتری است، در مراسم بسیار با شکوهِ دورهمی هنرمندان و جشن میلاد حضرت زینب (س) که در یک شب بهیادماندنی برگزار گردید، رونمایی و تقدیم استاد غفاری کند. همچنین افتخار دیگر ما و انجمن موسیقی این بود که در این شب پیشکسوتان موسیقی کاشمر همچون استاد محمدرضا پاسبان به اجرای بازیهای آیینی پرداختند. افتخار دیگر حضور استاد محسن عسگریان و استاد چراغی در این برنامه بود که به سطح کیفی و تخصصی این شب افزود. بدونشک ما به حضور این هنرمندان افتخار میکنیم و حضور با برکتشان را مایهی خیر و برکت حوزهی هنر منطقهی ترشیز و بردسکن میدانیم.
نویسنده : حمید ضیایی
نوشتن نظر:
ارسال پاسخ