آخرین اخبار

کاشمر 1400 را جدی نگیرید! (17)

حمید رضا بی ‏تقصیر شربت‏خانه خراسان؛ میزبان اژدهای درونه و گردشگرانی دوستدار زعفران سال 1390 با ستونی با عنوان «جدی نگیرید!» در خدمت شما خوانندگان گرامی بودم. آن ستون عمری در حد 18 شماره داشت. هدف، نگاهی از منظر توسعه به افق ‏های فراروی کا...
کد مطلب : 15
شنبه, 23 مهر 1401
38 بازدید
نویسنده : مدیریت سایت

حمید رضا بی ‏تقصیر

شربت‏خانه خراسان؛ میزبان اژدهای درونه و گردشگرانی دوستدار زعفران

سال 1390 با ستونی با عنوان «جدی نگیرید!» در خدمت شما خوانندگان گرامی بودم. آن ستون عمری در حد 18 شماره داشت. هدف، نگاهی از منظر توسعه به افق ‏های فراروی کاشمر و ترشیز تا سال 1400 و سالیان بعد از آن بود. یک طنز تلخ برای اهالی شعار!!، آنانی که مسئولیت داشتند و مدیر بودند و خود را مدبر می‏ دانستند و به گذشتگان انتقادها داشتند و خود را برترین‏ها می‏ پنداشتند. آنانی که مدام از تغییر دم زدن و تا زمان تغییر، نقشی در تغییر محور توسعه و پیشرفت منطقه نداشتند. با هم خلاصه ‏ای از خبرهای خیالی آبان سال 1391 را، بعد از قریب یک دهه، مرور می‏ کنیم.

برپایی نمایشگاه «تاریخ زلزله در ترشیز و جایگاه اژدهای درونه»

به همت ستاد بحران شهرستان کاشمر و با همراهی شهرستان‏های بردسکن و خلیل ‏آباد اولین نمایشگاه «تاریخ زلزله در ترشیز و جایگاه اژدهای درونه» از بیستم شهریور ماه سال 1400ه.ش در محل نگارخانه ارشاد کاشمر برگزار شد. دبیر ستاد یادشده  با اشاره به استقبال مردم از این نمایشگاه گفت: «این نمایشگاه در خلال سه ماه آتی در نقاط شهری شهرستان‏های سه‏گانه ترشیز و سپس در روستاهای دارای حداقل 20 خانوار به نمایش گذاشته خواهد شد. تیم‏های پژوهشی مراکزآموزش عالی منطقه به ویژه انجمن علمی دانشجویان عمران و معماری ترشیز یاوران اصلی برگزاری این نمایشگاه بودند.

طرح نظرسنجی از زوار اماکن زیارتی کاشمر عملیاتی شد

 برای اولین بار در چهل سال اخیر طرح نظرسنجی از گردشگران شهرستان کاشمر با تاکید بر نظرخواهی از گردشگران مذهبی با همکاری گروه مدیریت جهانگردی دانشگاه پیام‏ نور، شرکت توسعه گردشگری ترشیز، شورای اسلامی شهر، شهرداری و اداره میراث فرهنگی، در قالب یک برنامه یک ساله انجام شد. مسئول روابط عمومی انجمن علمی رشته جهانگردی دانشگاه پیام نور مرکز کاشمر با بیان این مطلب به خبرنگار ما گفت:« دانشجویان این گروه با تعلق خاطری که به گسترش صنعت گردشگری ترشیز دارند، در ادوار مختلف سلسله فعالیت‏های نظیر؛ نمایشگاه عکس جاذبه‏های توریستی ترشیز و بر/زاری دوره‏های لیدر توری داشتند.

در این طرح به دنبال آن هستیم تا میزان ماندگاری گردشگران در منطقه را افزایش دهیم، به همین منظور پرسشنامه‏های تهیه و در فصول مختلف سال دیدگاه‏های گردشگران به‏صورت حضوری و با رعایت اصول علمی اخذ گردید. در این پرسسشنامه‏ها نوع آشنایی زوار با کاشمر، چگونگی سفر، علایق آنان، درخواست‏هایشان، پیشنهادات و انتقاداتشان، ایده‏ها و نظراتشان جمع‏آوری شد. نکته جالب در این نظرسنجی علایق گردشگران به ادای نذر در این اماکن بود. و بیشتر زایران یا برحسب گفته آشنایان و یا بر حسب تجربه شخصی و گاهاً به طور تصادفی به این اماکن مراجعه کرده‏اند. جذب گردشگران شیعی مذهب کشورهای همسایه یک ضرورت است.

یک همت عالی برای ارتقای کمی و کیفی وضعیت اماکن زیارتی اجتناب‏ناپذیر است. تبلیغات در اینترنت و شبکه‏های ماهواره‏ای پیشنهاد می‏شود. باید تبلیغات چند زبانه را برای جذب گردشگر جدی بگیریم. گردشگران خواهان؛ فضاهای رفاهی، سوغات‏سرا، مجموعه‏های فرهنگی، ایستگاه مطالعه، پارک، شهربازی، سالن اجتماعات، پارکینگ، رستوران و در یک کلام رفاه بیشتر در مدت اقامت خود هستند. نتایج حاصله از این طرح بعد از تجزیه و تحلیل در اختیار مسئولان امر قرار خواهد گرفت. گفتنی است اعتبار این طرح از محل بودجه فرهنگی شورای اسلامی شهر و اعتبارات میراث فرهنگی تامین شده است

مستند شربت‏خانه خراسان ساخته شد

 به همت انجمن سینمای جوان کاشمر اولین فیلم مستند مبتنی بر اصول علمی رشته مردمشناسی با نیت معرفی جایگاه انگور و فرآورده‏های آن در نظام اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی شهرستان کاشمر با عنوان «شربت‏خانه خراسان» ساخته شد. مسئول انجمن مذکور با بیان این نکته که مرکز مطالعات انگور ترشیز در ساخت این مستند نقش مهمی داشته است اظهار داشت: »بنیاد ترشیز وابسته به شورای اسلامی شهر کاشمر از مهر 1400ه.ش مطالعات اولیه این مستند را بر اساس طرحی از سوی مرکز ترشیزشناسی وابسته به دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشمر، در دستور کار قرار داد.

 در نهایت با کمک‏های مالی صاحبان صنایع بسته‏بندی کشمش و کارخانه تولید کیک‏های کشمشی و شهرک صنعتی انگور خلیل‏آباد این پروژه آغاز گشت. از مرحله کشت مو(تاک) تا عرضه انگور به بازار و یا تهیه کشمش و سایر فرآورده‏ها نظیر؛ آب‏غوره و شیره انگور (دوشاب)، مویز، گِله و طیفی شاهد ظهور عرصه‏های مختلفی از فرهنگ یاریگری در میان اقشار مختلف فعالان در حوزه تاکداری و صنایع وابسته هستیم، انجمن سینمای جوان شعبه کاشمر در صدد ارسال این اثر به جشنواره‏های مختلف داخلی و خارجی و نمایش آن از شبکه‏های استانی و کشوری است.: در این مستند بر فرهنگ عامه تاکید شده است.

پژوهشکده زعفران ترشیز حائز رتبه اول کشور

در سال 1400 ه.ش به همت مراکز آموزش عالی شهرستان‏های سه‏ گانه ترشیز و با همراهی نماینده وقت در مجلس، پژوهشکده زعفران، در جوار مرکز تحقیقات کشاورزی شهر کاشمر راه اندازی شد. این مجموعه در طی یک سال موفق به ارائه انواع طرح‏های پژوهشی و تحقیقاتی شد و در نهایت در آبان سال 1401ه.ش به عنوان یکی از سه پژوهشکده مطرح زعفران کشور مطرح و موفق به اخذ رتبه اول مراکز تحقیقاتی کشور شد. رييس این پژوهشکده با تقدیر از همکاری زعفرانکاران با این پژوهشکده گفت: «این مجموعه حاصل خرد جمعی بخش خصوصی، دانشگاه‏ها و مسئولان شهرستان است.

شرکت تعاونی زعفرانکاران ترشیز طی 19 سال توانست دغدغه‏ های مختلف کشاورزان را پوشش دهد و به عنوان موتور محرکه‏ای پویا و بالنده در راستای حل مشکلات ریز و درشت ایشان قدم بردارد. تجربه موفق این شرکت تعاونی عاملی موثر برای ایجاد پژوهشکده یاد شده محسوب می‏شود. آزمايشگاه این پژوهشکده به همت بخش خصوصی و به ویژه فعالان عرصه صنعت بسته ‏بندی زعفران و صادرکنندگان راه‏اندازی شد. هم اکنون 15 دانشجوی مقطع دکترا در این پژوهشکده مشغول گذراندن پایان ‏نامه خود هستند.در این مرکز مطالعات متعددی در رابطه با کشت مکانیزه زعفران، افزایش کیفیت محصول و پرورش گونه‏ های مقاوم به اقلیم‏ های مختلف انجام می‏ شود.

توجه به ذائقه مصرف‏ کنندگان انواع محصولات وابسته به زعفران مورد توجه این پژوهشکده است. اخذ این رتبه مدیون همت و همکاری‏های مطلوب بین بخشی در سطح ترشیز است است، زعفران این منطقه با نام تجاری ترشیز، دارای شهرت فراوانی در کشور و جهان می‏باشد، به همین خاطر بحث کنترل کیفیت و کمیت محصول تولیدی منطقه در فرآوری‏ های مختلف به طور ویژه در این مرکز پیگیری می‏شود. برای بقای این مجموعه نیازمند تداوم همکاری بخش خصوصی، و مراکز آموزش عالی ترشیز به خصوص در حوزه تامین اعتبار طرح‏های پژوهشی هستیم».