آخرین اخبار

انتخابات 1402، کاشمر و نگاهی به تکاپوی جریانات سیاسی این دیار

دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی  در روز 11 اسفند سال جاری برگزار خواهد شد. این انتخابات از جهاتی با انتخابات دوره های قبل متفاوت است. یکی از وجوه تفاوت آن ثبت نام  2 مرحله ای  داوطلبان است. متقاضیان ابتدا پیش ثبت نام کردند و اگر در این مرحله تأیید شده باشند، می‌توانن...
کد مطلب : 182
جمعه, 19 آبان 1402
394 بازدید
نویسنده : محبوبه وزیری

دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی  در روز 11 اسفند سال جاری برگزار خواهد شد. این انتخابات از جهاتی با انتخابات دوره های قبل متفاوت است. یکی از وجوه تفاوت آن ثبت نام  2 مرحله ای  داوطلبان است. متقاضیان ابتدا پیش ثبت نام کردند و اگر در این مرحله تأیید شده باشند، می‌توانند ثبت نام نهایی کنند. مرحله پیش ثبت‌نام به این شکل بود که تمام اطلاعات هویتی بارگذاری شده متقاضیان به ۶ دستگاه ارسال شد. این ۶ دستگاه به مدت یک ماه مهلت داشتند گزارش خود را در قالب «تأیید» یا «عدم تأیید» به ستاد انتخابات کشور اعلام کنند.

«محسن اسلامی»، سخنگوی ستاد انتخابات کشور درباره وضعیت افرادی که برای انتخابات مجلس دوازدهم پیش ثبت نام کردند، می‌گوید: «پیش ثبت نام فقط صحت‌سنجی مدارک است و مراجع مربوطه در مهلت یک ماهه پاسخ را اعلام کردند و عموم عدم تاییدها در این مرحله مربوط به مدرک تحصیلی بود و مغایرت داشت. حدود ۱۲ هزار نفر به این دلیل (ایرادات مربوط به مدرک) دچار مشکل شدند.

اما روند تایید صلاحیت کاندیداها بدین شرح خواهد بود؛۴ آبان تا۱۸ آبان: بررسی صلاحیت داوطلبان در هیات‌های اجرایی، ۱۹ آبان تا ۲۰ آبان: ابلاغ مراتب عدم تایید یا عدم احراز به داوطلبان، ۲۱ آبان تا ۲۲ آبان: درخواست کتبی داوطلبان مبنی بر دریافت دلایل عدم تایید یا عدم احراز به هیات اجرایی، ۲۳ آبان تا ۲۶ آبان: ابلاغ دلایل به داوطلب توسط هیات اجرایی با رعایت قانون، ۲۱ آبان تا ۲۴ آبان: شکایت داوطلبانی که صلاحیت آنان در هیات اجرایی مورد تایید قرار نگرفته به هیات نظارت استان، ۲۵ آبان تا ۱۴ دی: رسیدگی به صلاحیت داوطلبان توسط هیات نظارت استان با کسب نظر از هیات مرکزی نظارت بر انتخابات، ۱۵ دی تا ۱۶ دی: ابلاغ مراتب تایید، عدم تایید یا عدم احراز به دواطلبان توسط فرمانداران مرکز حوزه انتخابیه، ۱۷ دی تا ۱۹ دی: دریافت شکایت از داوطلبین عدم تایید یا عدم احراز به شورای نگهبان، ۲۰ دی تا ۱۹ بهمن: بررسی شکایات و اعلام نظر قطعی شورای نگهبان توسط هیات نظارت استان به ستاد انتخابات کشور یا فرماندار

با توجه به آنچه آمد عملا تکلیف داوطلبان تا 26 آبان مشخص نیست و داوطلبان هم با آن که از ماه ها قبل  فعالیت خود را با حضور خانه به خانه و مراسم های مختلفی مثل عزاداری ها اعلام کرده اند ولی تا اعلام نهایی تایید صلاحیت بلاتکلیف هستند و به نظر می رسد از 26 آبان فعالیت گسترده ای در عرصه سیاست دیار ترشیز داشته باشند.

سوال این است سهم سیاست و جناح های سیاسی اصولگرا و اصلاح طلب در این انتخابات چقدر است و آیا این دو رقیب دیرینه در این انتخابات حرفی برای گفتن دارند؟

 

اصولگرایان کاشمری

اصولگرایان کاشمری مانند دیگر اصولگرایان با رویکرد مشارکت حداکثری در انتخابات و با همه توان شرکت خواهند کرد و در این امر شکی نیست اما آیا به نتیجه دلخواه خواهند رسید؟ اصوگرایان دیار ترشیز در سه دوره انتخابات قبلی در قالب شورای همدلی و هماهنگی نیروهای انقلاب فعالیت داشتند و در دو انتخابات یعنی در انتخابات مجلس یازدهم و انتخابات شورای اسلامی شهر ششم توانستند به نتایج مورد نظرشان دست پیدا کنند. البته ناگفته نماند که در این دو انتخابات  مردم از عملکرد دولت دکتر روحانی ناراضی بودند و مجلس دهم هم که دارای نمایندگان اصلاح طلب بود نتوانسته بود خواسته های مردم را برآورده سازد. گروه اصولگرایان کاشمر با روحیه و عملکرد جهادی و شعارهایی در مورد برطرف کردن مشکلات معیشتی مردم توانست رای مردم کاشمر را با خود همراه کند. ضمن این که نمی توان از عملکرد خوب شورای هماهنگی در این راه صرف نظر کرد. پراکندگی آرا در گروه اصولگرایان کاشمر همیشه پاشنه آشیل برای شکست آنان است . شورای هماهنگی و همدلی انتخاب یک نفر اصولگرا یا نیروی جهادی  را از بین کاندیداها در دستور کار خود قرار داد و با این که بعضی از افرادی که ابتدا با این گروه همراه شدند بعد از رای نیاوردن در شورای هماهنگی به رای گروهی گردن ننهادند و  جداگانه به فعالیت پرداختند اما شورای هماهنگی توانست با وحدت و همدلی به موفقیت برسد و گزینه خود را راهی مجلس کند که توفیق خوبی برای این گروه شمرده می شود.

 

اصلاح طلبان کاشمر

اصلاح طلبان کاشمر دارای گروهی به نام شورای راهبردی هستند که در انتخابات متعددی که تاکنون در کشور برگزار شده است از اصولگرایان کاشمر موفق تر بوده اند . نتیجه انتخابات دوره های مختلف بر درستی این نظر صحه می گذارد. راه یابی 4 دوره ای محمدرضا خباز، یک دوره حجت الاسلام عربی، یک دوره دکتر بنیادی و یک دوره حجت الاسلام حسن زاده از گروه اصلاح طلبان در برابر راه یابی 2 دوره ای احمد بلوکیان، یک دوره اسماعیل نیل و یک دوره حجت الاسلام نیک بین نشان دهنده توفیق اصلاح طلبان ترشیز در برابر اصولگرایان است.

این توفیق هم از هماهنگی گروه شورای راهبردی منتج می شود گروهی که می تواند بر تشکیلات سیاسی کاشمر حکم براند  یا آنها را اقناع کند که  در انتخابات به یک فرد برسند. البته این گروه هم گاهی دارای عدم موفقیت هست به عنوان مثال در دوره یازدهم مجلس دو نفر از این گروه به رقابت انتخاباتی مبادرت کردند، محمدرضا خباز و محمدرضا انبیایی که در صورت کنار رفتن انبیایی  از دور رقابت ها باز هم موفقیت با توجه به تعداد آرا از آنِ اصلاح طلبان می شد.

 

موقعیت کنونی اصولگرایان و اصلاح طلبان در این دیار

با این که اکثر افرادی که در این دوره به عنوان داوطلب ثبت نام کرده اند تمایل دارند به یکی از جناح  های اصلی ترشیز منتسب باشند و از حمایت آنان برخوردار شوند اما به نظر نگارنده گروه اصولگرایان کاشمر از وحدتی که دوره ی قبل از آن برخوردار بود بی نصیب است. گویا کاشمر تابعی از کل کشور است و همانطور که در گروه های بزرگ کشوری تا کنون ائتلاف محقق نگشته است ، این آسیب گریبان اصولگرایان ترشیزی را گرفته است و احتمال این که سه گروه اصول گرا به صورت مجزا در این دوره از انتخابات فعالیت کنند زیاد است. این موضوع در صورتی که ملاک رای مردم  تفکرات سیاسی و جناحی شود به ضرر اصولگرایان خواهد بود.

اما  در گروه اصلاح طلبان کاشمر به نظر می رسد بحث سنجش افکار عمومی و همچنین نوعی تهییج بدنه اصلاحات برای مشارکت و خروج از انفعال  مشهود است. این گروه در کاشمر احتمالا  سعی در سیاست‌ورزی عملگرایانه خواهند داشت و از بحث های حاشیه ای اجتناب خواهند کرد تا بتوانند در صورت تایید صلاحیت در این دوره موفق شوند.