بارش تگرگ و جاری شدن سیل به بخش کشاورزی در دیار ترشیز خسارت وارد کرد
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان کاشمر از خسارت ۸ هزار میلیارد ریالی تگرگ و سیل ۲۰ اردیبهشت ماه خبر داد و گفت: با توجه به برآورد خسارت کارشناسان جهاد کشاورزی بیشترین خسارت به محصولات زراعی و باغی کاشمر وارد شده است.
مدیر جهاد کشاورزی خلیلآباد گفت: در پی بارش باران و تگرگ در روزهای اخیر ۳ هزار و ۱۷۰ میلیارد ریال به باغات انگور و زراعت خلیلآباد خسارت وارد شد.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بردسکن گفت: بارش تگرگ و جاری شدن سیل بین ۸۰ تا ۸۵ درصد به دو محصول پسته و انگور شهرستان بردسکن خسارت وارد کرد.
- خشکسالی و سیل دو روی یک سکه
چندین سال است کاشمر از کم بارشی و کم بارانی رنج می برد. هشدار کارشناسان نشان از کم شدن آب سفره های زیرزمینی دارد. فرونشست زمین در بخش های مختلف شهرستان نشان می دهد که مقاومت لایه های بالایی زمین کم شده و و شدت فرونشست ها افزایش یافته است. امسال با بی بارشی فصل زمستان، کم شدن آب و خاموشی چاه موتورها، تنها دلخوشی کشاورزان بارش بهاری بود تا مگر سخاوت اردیبهشت ماه مشکل آنان را حل کند، امیدی که البته این روزها به بیم و هراس تبدیل شده است.
حالا این روزها، سیل و خشکسالی، دو دیو هولناک که هر دو زندگی مردم را به مخاطره انداختهاند، دست به دست هم دادهاند تا حاصل سالها تلاش مردمان سختکوش این دیار را از بین ببرند.
- چرا سیل راه می افتد
امروزه به دلیل دخالت های بی رویه در بسیاری نقاط که قبلاً سیل نمیآمده، طغیان های بزرگی مشاهده میشود. کارشناسان معتقدند در گذشته مردم طبیعت و جریانات طبیعی را شناخته بودند و براساس شرایط اقلیمی و با رعایت اصول طبیعت، روستاها را ایجاد و در آنها زندگی میکردند. کمتر روستای قدیمی را میتوان یافت که براثر عامل طبیعی سیل تخریب شده باشد اما متاسفانه اکنون بدون توجه به این مساله و با سوء استفاده از دوره خشکسالی که در کشور داشتیم و بدون توجه به شرایط طبیعی مناطق سیلخیز، توسعه انسانی نامتناسب بهویژه در مناطق روستایی به وجود آمده است. تخریب و از بین بردن پوشش گیاهی در ارتفاعات و مناطق بالادست رودخانهها باعث میشود آب حاصل از بارشها بدون عوامل بازدارنده طبیعی با سرعت زیاد در سطوح شیبدار به حرکت درآیند. همچنین با توجه به نبود پوشش گیاهی، بخش قابل توجهی از آب که امکان نفوذ به لایههای زیر سطحی زمین را دارتد نیز بر حجم روان آبها افزوده میشود و این حجم همراه با سرعتی فراتر از حد معمول جریان آبی که از ارتفاعات به پایین دست حرکت میکنند به یکی از عوامل وقوع سیلهای غیرقابل کنترل تبدیل میشوند.
تاثیر سیل بر سرمایه های معیشتی خانوارهای روستایی
تاثیر سیل بر معیشت در اولین پیام ها و کلیپ های ارسالی به گروه ها بعد از وقوع سیل مشهود بود. صدای لرزان و ناراحت کشاورزان و باغداران از خسارت سیل و تگرگ،هر شنونده ای و بیننده ای را غصه دار می کرد. عکس شاخه های کنده شده از درختان انگور و پسته ناراحت کننده و تاسف بار بود . نشستن پای صحبت کشاورزان و باغدارانی که معیشت یک ساله آن ها به خطر افتاده است تاثیر سیل بر معیشت را به وضوح نشان می دهد.
اقتصا دیار ما بر اساس کشاورزی است و درصد زیادی از افراد مخصوصا در روستاها معیشت خود را از طریق باغداری و کشاورزی تامین می کنند.
سیلها از جمله مخاطرات طبیعی هستند که در مواردی اثرات اجتماعی، اقتصادی و سلامتی هولناکی را بر جای میگذارند. در این میان جوامع روستایی به دلیل معیشت وابسته به تغییرات آب و هوایی بیشتر در معرض آسیب پذیری بیشتر قرار دارند. از دست دادن زندگی و ثروت، از دست دادن وسایل معاش، کاهش قدرت خرید و تولید ، آثار روانی، ممانعت از رشد و توسعه اقتصادی، آسیبهای اقتصادی و اجتماعی تنها تعدادی از آسیب هایی است که این روزها باغداران و کشاورزان ما متحمل شدند.
راه های مقابله با سیل
فعالیتهای آبخوانداری و آبخیزداری جزو راهکارهای موثر و زیربنایی در زمینه پیشگیری از پیامدها و خسارات ناشی از مخاطرات طبیعی است چراکه میتوان از طریق آن در دوران ترسالی بارشهای مازاد را ذخیره کرد و در زمان حاکمیت خشکسالی با هدایت بهینه و بهرهوری از حداقل بارش تبعات خشکسالی را به حداقل رساند.
در شرایط پرآبی با عملیات آبخیزداری و عملیات پخش سیلاب میتوان سفرههای آب زیرزمینی را بهراحتی تغذیه کرد تا این منابع آبی در شرایط خشکسالی نیز از حد مطلوبی آب برخوردار باشند و از شرایط خشکسالی عبور کنیم
ایده پیاده سازی الگوی آبخوانداری شهری برای کشور ما که ۵۶ میلیون نفر از جمعیت آن در مناطق سیل خیز سکونت دارند و بیش از ۴۵۰ شهر مهم کشور در معرض خطر جدی سیل قرار دارند و از طرفی بیش از نیمی از آبخوان های کشور در دشت های سکونتی و تولیدی با تهدید فاجعه فرونشست زمین روبروست، بیش از هر نقطه دیگر جهان، ضروری است.
تقویت سفرههای آب زیرزمینی با عملیات آبخیزداری و آبخوانداری یکی از اقدامات موفق در کشورهای مختلف دنیا است برای نمونه در دشت توکیو کشور ژاپن با اقداماتی از جمله کنترل مصرف منابع آب زیرزمینی و تزریق مصنوعی آب به آبخوانها با اجرای آبخیزداری فرونشست به صفر رسیده است. همچنین در شانگهای و تیانجین چین نیز با استفاده از آبخیزداری فرونشست زمین متوقف شده است.
راههای مقابله با تگرگ
استفاده از سامانه تگرگ شکن یکی از راه حل های مهم است. دراین روش دستگاههای ضد تگرگ مورد استفاده قرار میگیرند. این دستگاهها مانند یک توپ ایستاده، در هنگام تگرگ گلوله هایی را به سمت ابرهای بارشی شلیک میکند، که محتویات آن گلوله ها نهایتا باعث جلوگیری از ریزش تگرگ و یا تبدیل آن به باران میشود.
بسته به مدل این دستگاهها، هر دستگاه ممکن است بین ٣٠ تا ١٠٠ هکتار را پوشش دهد. با توجه به اینکه این سیستم به طور فعال عمل میکند، لازم است که اطلاعاتی دقیق از پیش بینی هواشناسی در اختیار داشته باشد و به موقع شروع به فعالیت نماید.
با تجه به شرایط اقلیمی و خاص ایران، به نظر می رسد که این سیستم برای باغات موجود که داربست کشی مناسب ندارند، و یا برای محصولاتی که اساسا برروی آنها توری کشیده نمیشود، استفاده گردد
نوشتن نظر:
ارسال پاسخ