آخرین اخبار

روستای طرق مقصد گردشگران نوروزی

    روستای طرق یکی از مناطق جذاب و طبیعی منطقه‌ی کوهسرخِ ترشیز است. این روستا واقع در بخش برود است که از ساختاری پلکانی برخوردار است. رودخانه‌ی چهارفصل، خانه‌های پلکانی، طبیعت بکر، باغات میوه، نان محلی، غذاهای سنتی از وجوه برجسته‌ی ای...
کد مطلب : 235
سه شنبه, 14 فروردین 1403
35 بازدید
نویسنده : حمید ضیایی

 

 

روستای طرق یکی از مناطق جذاب و طبیعی منطقه‌ی کوهسرخِ ترشیز است. این روستا واقع در بخش برود است که از ساختاری پلکانی برخوردار است. رودخانه‌ی چهارفصل، خانه‌های پلکانی، طبیعت بکر، باغات میوه، نان محلی، غذاهای سنتی از وجوه برجسته‌ی این روستا به حساب می‌آید. این روستا از لحاظ تاریخی نیز قابل‌توجه است و وجود مزار «داد» یا به‌گفته‌ی مردم روستا «دادا» نشان از تاریخی وسیع دارد؛ چراکه در تاریخ ذکر شده شبی «ابوسعید ابوالخیر» برای زیارت قبر «داد» در این روستا مُقام کرده است.

بهار، در این روستا رنگ و جلایی دیگرگونه دارد و البته نباید از وجود اقامتگاه بومگردی این روستا با نام «چشمه‌نقره» غافل شد که چشم‌اندازی بی‌نظیر رو به طبیعت بهاری روستا دارد.

 

بومگردی‌ها و ترویج فرهنگ مردم

 

وجود اقامتگاه‌های بومگردی در روستاها و شهرها، اگرچه با نگاهی اقتصادی ایجاد شده، اما صرفاً‌ بُعد تجاری ندارد. به‌بیان دیگر بخشی از فعالیت اقامتگاه‌ها با نگاهی به کسب درآمد است؛ اما، این کسب درآمد با توجه به رویکرد فرهنگی‌تاریخی مناطق دسته‌بندی می‌شود. در واقع اقامتگاه‌ها بستری را فراهم کرده‌اند تا گردشگران بتوانند سبک زندگی و فرهنگ منطقه‌ای را تجربه کنند. این ساختار با هدف ترویج سبک و نگاه مردم منطقه‌ای به زندگی ایجاد شده است و جذابیّت اقامتگاه‌ها نیز در گرو همین نگاه است.

اقامتگاه چشمه‌نقره با رویکردی فرهنگی تمام توش‌وتوان خود را به کار بسته است تا تمامی ساحات تاریخی‌فرهنگی روستای طرق را به گردشگر معرفی کند. نگاه این اقامتگاه به حوزه‌ی گردشگری و اهمیت قائل شدنش به پیشینه‌ی روستا، نگارنده را برآن داشت تا این یادداشت را با فرارسیدن سال نو عرضه کند.

احترام به فرهنگ‌ها

 

همان‌طور که بیان شد، بخشی از رویکرد اقامتگاه‌های بومگردی معرفی ظرفیت‌های فرهنگی‌تاریخی منطقه است. از همین‌رو ممکن است مسافران و گردشگران متعددی از شهرهای مختلف به این منطقه یا هر منطقه‌ی دیگری سفر کنند. این مهم باید پیش نظر گردشگران باشد که با ورود به اقامتگاه‌ها و مناطق مختلف در واقع قرار است نوعی از زندگی و فرهنگ ایران عزیزمان را تجربه کنند. هدف این فعالیت‌ها در واقع معرفی فرهنگ‌ها، پوشش‌ها، گویش‌ها، غذاها و شیرینی‌های محلی و منطقه‌ای است. صراحتاً باید بیان کرد که احترام به فرهنگ بومی‌منطقه‌ای از اولویت ویژه‌ای برای گردشگران باید برخوردار باشد.

هدف گردشگری آشنایی و تجربه‌ای جدید است. این‌که در منطقه‌ای، گویشی یا لهجه‌ای وجود دارد باید در نگاه گردشگران محترم شمرده شود. نوع پوشش و عقاید هر منطقه‌ نیز دارای احترام است. متأسفانه بعضی گردشگران ناآشنا تصور می‌کنند که باید برای تغییر رویکرد فرهنگ‌های مختلف تلاش کنند؛ البته در این میان نقش بعضی اقامتگاه‌های گردشگری را که نگاهی صرفاً تجاری دارند و برای جذب گردشگر از هیچ تلاشی فروگذار نمی‌کنند، نباید نادیده گرفت. تصورم این است که جای یک دستورالعمل استوار از سوی وزارت میراث‌فرهنگی برای اقامتگاه‌ها خالی است.

از طرفی، گردشگری با ظهور اقامتگاه‌ها را باید یک پدیده‌ی جدید در نظر گرفت و فرهنگ‌سازی در این زمینه را نیز باید جدی‌تر پیگیری کرد.

 

 

میزبانی ترشیز

 

گرچه یادداشت را باعنوان روستای طرق آغاز کردم؛ اما این نکته را باید بگویم که ترشیز باتوجه به ظرفیت‌های موجودش می‌تواند منطقه‌ی هدف گردشگری باشد. از گردشگری زیارتی که یکی از شاخصه‌های مهم این منطقه است تا گردشگری تاریخی، فرهنگی، غذایی، کشاورزی و... خوش‌بختانه در گوشه‌گوشه‌ی ترشیز، ایجاد اقامتگاه‌ها بسترهای مناسبی برای گردشگری است که با توجه جدی به این بسترها می‌توان جذب گردشگر کرد.

 

 

گردشگران چه نورهان ببرند؟

 

یکی از نکات قابل‌توجه گردشگران، سوغات یا نورَهان بردن به دیار خود است. بسیاری از مردم، منطقه‌ی ترشیز را با زعفران و کشمش می‌شناسند که البته جزو شاخص‌های این منطقه‌ است؛ اما در کنار کشمش و زعفران باید به سوهان کاشمر که خوش‌بختانه ثبت ملی هم شده توجه داشت. سوهان کاشمر یکی از منحصربه‌فردترین شیرینی‌های جذاب منطقه است که امروزه تولیدکنندگان خوبی نیز در منطقه فعالیت می‌‌کنند. بسته‌بندی‌های حرفه‌ای نیز موجب شده تا حمل ونقل آسان‌تری برای گردشگران مهیا کرده باشد. حلوامغزی یکی دیگر از شیرینی‌های لذیذ این منطقه است که متأسفانه مغفول مانده و چندان به آن توجهی نشده و آن را به‌عنوان گز ترشیز هم می‌شناسند. شیره‌ی انگور منطقه‌ی ترشیز در مقایسه با شیره‌ی انگور دیگر شهرهای استان خراسان، طعمی شیرین‌تر دارد که دلیلش تولید انگور عسگری و آب شیرین منطقه است. این نکته را باید ذکر کرد که شیره‌ی انگور در تربت‌جام و درگز هم وجود دارد که تفاوت شیره‌ی انگور این منطقه با مناطق ذکر شده در طعم شیرین‌تر آن است. سُبْنی (سمنو) در منطقه‌ی کبودان بردسکن با نوع طبخی متفاوت و سنتی، طعم و مزه‌ای منحصربه‌فرد دارد و نکته‌ی جالب‌توجه آن، ماندگاری بالا بدون هیچ افزونه‌ی نگه‌دارنده‌ای است. این سبنی با شیوه‌ی طبخ مردم کبودان حائزاهمیت است که می‌تواند مورد توجه گردشگران باشد. لبنیات سنتی کوهسرخ اعم‌از ماست، پنیر، قره‌قورت، کره، روغن‌حیوانی نیز با توجه به اقلیم این منطقه می‌تواند برای گردشگران جذاب باشد. رب انار قجری علی‌آبادکشمر یک چاشنی منحصربه‌فرد است که طعم و مزه‌ای خاص دارد و اهمیتش در ارگانیک بودن و سبک طبخ آن است.

اگر نوروز امسال مهمانی از شهرهای دیگر داشتید می‌توانید روی این موارد توجه خاصی داشته باشید و به هر نقطه‌ای از این منطقه که برای گردش رفتید از محصولاتش بهره ببرید.