نگاهی به حوزهی نقاشی کاشمر و معرفی خانم «افسانه خورنگ»
در این شماره و در راستای معرفی هنرمندان کاشمر و دیار ترشیز، بهسراغ یکی از هنرمندان جوان، در حوزهی نقاشی رفتیم. سرکار خانم «افسانه خورنگ» از هنرمندان و مربیان حوزهی نقاشی در شهرستان کاشمر است. از کودکی به نقاشی علاقهمند میشود و این علاقه بیشتر جنبهی خانوادگی داشته است؛ بهنوعی میتوان گفت این علاقه و تأثیر را از خانوادهی خود بهارث میبرد؛ اما، نقاشی را بهطور حرفهای از سن 20 سالگی آغاز میکند. خانم خورنگ، به سبکهای مختلف نقاشی علاقهمند است و بیشتر میتوان به سبکهای سورئال و امپرسیونیسم اشاره کرد؛ اما، باتوجه به عدم استقبال مردم این منطقه از این سبک نقاشی، ترجیح داده است تنها در سبک رئال و هایپررئال به کار خود ادامه دهد. البته این نکته را ناگفته نگذارم که این سبک نقاشی را هنوز دنبال میکند و کارهای مختلفی نیز در این زمینه انجام داده است.
خانم خورنگ، امروزه در دیار کاشمر مشغول آموزش نقاشی در سبکهای رئال و هایپررئال است. هنرجویان این هنرمند گرانقدر در بازهی سنی 6 تا 40 سال هستند.
نقاشی در دیار ما
این حوزهی هنری هم در مقایسه با سالهای گذشته، از رونق و استقبال خوبی برخوردار است. باید دراینباره اینطور گفت که هنرمندان و علاقهمندان این حوزه در طی این سالها توانستند این سبک نقاشی را به مخاطبان و علاقهمندان نقاشی معرفی کنند.
رونق و استقبال از این سبک هنری در کاشمر، خود نشاندهندهی علاقهای هنری در نهاد مردم این دیار است. سبک رئال یا واقعگرایانه و هایپررئال، با پرداختن به جزییات یک تصویر، در صدد خلق اثری هنری برمیآید که تفاوت با تصویر اولیه ندارد؛ اهمیّت این نوع نقاشی را میتوان از استقبال بینظیر علاقهمندان به این شاخهی هنری دریافت.
این نکته را نباید فراموش کرد، آنچه امروزه در حال انجام است، بدونشک همّت هنرمندان و پیشگامان نقاشی این دیار را در پی داشته است. استادان و هنرمندانی که درگذشته در این دیار، با صبر و تلاش و ممارست، چراغ هنر نقاشی این را روشن نگاه داشتند و امروزه، آن چراغ را به دستان نسل جوان و نوجو سپردند تا هرگز ترشیز، از حضور قاطع هنرمندان خالی نماند.
جای خالی نمایشگاه نقاشی!
بعضی هنرها، علیرغم اینکه بهظاهر هزینهبر نیستند، اما، برای بسیاری از کارها و فعالیتهایشان، نیازمند هزینههای بعضاً گزافاند. نقاشی، هنرهای تجسمی، خوشنویسی، از سلسله هنرهایی هستند که بهعنوان مثال برای برگزاری نمایشگاه، متحمل هزینههای گزافی میشوند. این درصورتی است، که متأسفانه باید بگوییم هزینهکرد در حوزهی هنر از سوی مخاطبان چندان چشمگیر نیست. البته این مهم را نباید فراموش کنیم که شرایط اقتصادی کنونی، ممکن است چنین محدویتی را برای مخاطبان ایجاد کرده باشد؛ اما، توجه به حوزههای مختلف هنری، میتواند رونق هنری و همچنین رونق اقتصادی برای حوزههای مختلف هنری، ازجمله نقاشی داشته باشد.
برگزاری نمایشگاههای نقاشی در کاشمر همواره با چالشهای مهم اقتصادی مواجه است. از سوی دیگر آنطور که باید این هنر برای مخاطبان غیر نقاش و علاقهمند به نقاشی، تعریفشده نیست. بههمیندلیل است که شاید برگزاری چنین نمایشگاهها، نیازمند حمایتهای مالی جهت برگزاری است.
هنر و تعالی اجتماعی
هدف ما با انتشار این سلسله یادداشتها، بیشتر معرفی هنرمندان جوان این منطقه است. هنرمندانی که درگوشهای مشغول به کار خود هستند و در این گوشوکنار جغرافیای فرهنگی، هنر و علاقهی خود پی گرفتهاند. هنرمندان این دیار، ازجمله خانم خورنگ، نقش مهمی در تعالی اجتماعی و همچنین فردی ایفا میکنند؛ اساس هنر، همین است.
هنر، همواره از بطن جامعه سوژهی خود را انتخاب میکند و در هرشاخهای به بیان نقاط تاریک آن میپردازد. بهعنوان مثال، یکی از آثار معروف «پیکاسو» نقاشی «گِرنیکا» است. گرنیکا روستایی در شمال کشور اسپانیاست که در سال 1937 توسط بمبافکنهای آلمان نازی در خلال جنگ داخلی این کشور بمباران میشود. پیکاسو با خلق اثر «گرنیکا» در واقع، این واقعهی تلخ را بهتصویر میکشد و برای تاریخ پیشکش میکند. در میان داستانهای مختلف این نقاشی، آمده است که روزی یک افسر آلمانی از کارگاه پیکاسو دیدن میکند و از او میپرسد: «این کار شماست؟ (مقصودش نقاشی اثر شماست؟) و پیکاسو در پاسخ میگوید: نه! این کار شماست.»
این نقاشی، در واقع بیانگر خشم و بیرحمی و خشونت و زجر و درماندگی انسان را در مقابل آتش بیشرم جنگ نشان میدهد که با قالبی سیاهوسفید فاجعهای را در تاریخ ماندگار میسازد. دربارهی این نقاشی، منتقدان بیشماری نظر دادهاند و آن را جزو تأثیرگذارترین آثار هنری ضدجنگ نامیدهاند.
غرضم از بیان این داستان، درواقع نشان دادن تأثیر و نقش مهم هنر در جامعه است که تا چه میزان میتواند روی افکار و احساسات و حافظهی تاریخی جمعیوفردی اثر بگذارد.
تاکنون چند نمایشگاه؟
خانم خورنگ، تاکنون موفق به برگزاری چند نمایشگاه مشترک شده است. اما، این نمایشگاهها را نمیتوان کافی دانست. چراکه، تنها با برگزاری نمایشگاه میتوانند آثار هنری هنرجویان خود را بهمعرض نمایش بگذارند. البته، بدونشک منتظر نمایشگاه از ایشان خواهیم بود و این اتفاق قطعاً خواهد افتاد؛ اما، این مهم نباید فراموش شود که این برگزاریها نیازمند حمایتهای مختلف ارگانهایی است که در حوزههای مختلف فرهنگی فعالیت میکنند.
در این شماره سعی کردیم تا هنرمندی دیگر را با هدف نشان دادن ظرفیتهای هنری این منطقه معرفی کنیم. بدونشک معرفی و پاسداشت هنرمندان و فعالان حوزههای فرهنگیهنری، به تعالی و پیشرفت فرهنگیاجتماعی منطقه کمک خواهد کرد.
نوشتن نظر:
ارسال پاسخ