آخرین اخبار

تصمیمات لحظه ای مسئولان و سردرگمی داوطلبان کنکور

باید با مادران دانش آموزان سال دوازدهمی هم کلام شوی تا شدت استرس، سردرگمی و اضطراب آنها را بفهمی. دانش آموزان سال دوازدهم در یک رقابت نفس گیر به نا کنکور شرکت می کنند . آنهایی که درس می خوانند و خانواده و اطرافیان انتظار دارند، که بتوانند رتبه خوبی کسب کنند و در رشته دلخواه پذیرفته شوند. فشار عصب...
کد مطلب : 332
یکشنبه, 13 آبان 1403
39 بازدید
نویسنده : فاطمه نبوی ثالث

باید با مادران دانش آموزان سال دوازدهمی هم کلام شوی تا شدت استرس، سردرگمی و اضطراب آنها را بفهمی. دانش آموزان سال دوازدهم در یک رقابت نفس گیر به نا کنکور شرکت می کنند . آنهایی که درس می خوانند و خانواده و اطرافیان انتظار دارند، که بتوانند رتبه خوبی کسب کنند و در رشته دلخواه پذیرفته شوند. فشار عصبی زیادی را متحمل می شوند، اما آنچه بیش از همه آزاردهنده است بی برنامگی و تغییر در برنامه های کنکور و ارسال اخبار متفاوت روزانه است که دانش آموزان را دچار کلافگی و سرگشتگی می کند. تداخل برنامه ها و فشردگی کلاس های درسی برای دانش آموز سال دوازدهم که حال روحی مساعدی ندارد به اندازه کافی یک معضل است و این معضل با تداخلات غیرقابل پیش بینی پیچیده تر می شود. به عنوان مثال تغییر زمان و روز برگزاری کنکور، اعلام دو مرحله ای یا یک مرحله ای بودن کنکور، اعلام نتایج کنکور همزمان با برگزاری امتحانات ترم دانش آموز، تداخل انتخاب رشته و امتحانات، اعلام سهمیه های مختلف مرحله اول و بسیاری از مواردی که تحت عنوان استرس زدایی برای دانش آموز سال دوازدهم اجرا می شود، اثری جز استرس زایی ندارد.  به طور یقین فردی که در یک رقابت سخت با مسیر مشخص قرار می گیرد، دارای ذهن راحت تری نسبت به فردی در این مسیر است که هر روز با یک چالش جدید مواجه می شود.

 

 باز هم تغییرات در سال جدید

 

از ۵۵سـال پیش یعنی سـال ۱۳۴۸که نخسـتین کنکور در ایران برگزار شـد و ۴۸هـزار داوطلـب در آن شـرکت کردنـد تـا بـه امـروز کـه بیـش از یک ونیم میلیـون نفـر در آن رقابـت می کننـد، ایـن آزمـون ۴سـاعته

بزرگتریـن معضلـی اسـت کـه میلیون هـا ایرانـی در آسـتانه جوانـی بـا آن روبـه رو هسـتند؛ داسـتانی کـه انـگار هیـچ وقـت بـه پایـان خـوش نمی رسـد.

روشن است که مسئولین معمولا حرف های  قشنگی می زنند، به عنوان مثال عضو کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس شورای اسلامی می گوید: تغییرات متعدد در قوانین کنکور سراسری منجر به سردرگمی داوطلبان آزمون سراسری می‌شود؛ قانون‌های تصویب شده در این راستا باید از پختگی و آینده نگری کافی برخوردار باشند و اگر قرار است تغییراتی رخ دهد، حتی الامکان بسیار اندک باشد تا بهترین مسیر در شکل گیری برگزاری آزمون سراسری فراهم شود. همچنین قوانین تصویبی در حوزه آموزش می‌تواند ظرفیت و فرصت حضور داوطلبان را به بهترین شکل ممکن در کنکور سراسری فراهم کند، به گونه‌ای که دانش آموزان بتوانند خشت به خشت آینده خود را به واسطه قوانین به بهترین شکل ممکن تغییر دهند.

هر فردی که هدف های کلی و رفتاری را بشناسد، با کمی تامل در گفته های فوق در می یابد که این گفته ها انشاگونه است و هیچ راه حلی برای دانش آموزان ارائه نمی دهد. با کمال تاسف باید گفت با همین نوع افکار و تحلیل ها یک روز معدل به عنوان یکی از ملاک های کنکور محاسبه می شود. یک روز ملاک معدل حذف می شود. یک روز یک سهمیه افزایش می یابد و یک روز سهمیه ای به طور کلی حذف می شود. یک سال در یک رشته افراد به طور نامحدود پذیرفته می شوند و سال خوش شانسی یک عده می شود و در سال بعد به خاطر اشباع همان رشته ، دیگر پذیرش در آن رشته خاص صورت نمی گیرد و می شود سال بدشانسی عده ای دیگر.

 

چه باید کرد؟

به نظر می سرد در کشور ما وقتی معضلی پیش می آید، دیدگاه همه کارشناسان برای حل آن مشکل تک بعدی است. به عنوان مثال وقتی معضل کاهش جمعیت پیش می آید، تنها فکری که به ذهن کارشناسان می رسد تشویق جوانان به فرزندآوری است بدون این که به مشکلات بیکاری، مسکن، تغذیه کودک و مادر، تورم و بسیاری از مشکلات دیگری که در کاهش فرزندآوری موثر هستند توجه شود. در مورد مشکل کنکور هم روش تک بعدی است این مشکل تنها در مدرسه و دانشگاه قابل حل نیست.