جذب گردشگر، نیازمند بسترسازیهای رفاهی است!
خبر تودیع و معارفهی سرپرست نمایندگی میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی کاشمر منتشر شد. طی چند سال گذشته، مهندس رضا یوسفی فعالیتهای متعدد و درخور توجهی انجام داده که نگارنده بهعنوان یک علاقهمند به موضوع میراثفرهنگی، فرهنگ شفاهی و باورهای عامیانه، از زحمات ایشان نهایت تقدیر و تشکر را دارم. دلبستگی و همراهی و انتقادپذیری و پیگیری امور هنرمندان حوزهی صنایع دستی موجب همراهی هنرمندان با ایشان بود. بیشک فعالیتهای ایشان در حافظهی دلبستگان فرهنگ و تاریخ این دیار خواهد ماند؛ همچنین جا دارد خدمت جناب آقای مهندس محمدیان، این انتصاب را تبریک عرض کنیم. مهندس محمدیان نیز در حوزهی میراثفرهنگی و گردشگری، کارآزموده است و سابقهای درخشان دارند. امیدواریم تجربههای گذشتهی ایشان در مسیر اعتلا و توجه به میراثفرهنگی و گردشگری کاشمر و ترشیز، چراغ راهی باشد و شاهد پیشرفت روزافزون حوزهی گردشگری باشیم.
ایشان در گفتوگویی که در کانال اطلاعرسانی میراثفرهنگی کاشمر منتشر شده گفتهاند: «بازآفرینی بافت تاریخی شهر کاشمر و توسعهی گردشگری پیادهمدار در دستور کار قرار دارد.» همچنین گفتهاند: «بافت تاریخی شهر کاشمر حدود 60 هکتار است و حدود 13 اثر تاریخی شاخص در محدودهی این بافت قرار دارد.» و همچنین: « با توجه به پیوندی که بین میراثفرهنگی و گردشگری وجود دارد، از گردشگری بهعنوان محرک و عامل پویایی بافت تاریخی استفاده و حضور گردشگران در این بافت موج شکوفایی و رونق دوباره و بازآفرینی خواهد شد.» یاد کردهاند.
این رویکرد که سرپرست جدید در دستور کار خود قرار داده است، بسیار قابل توجه است و امیدواریم بهزودی شاهد عملیاتی شدن این دستورات باشیم؛ اما ذکر چند نکته در حوزهی گردشگری ضروری بهنظر میرسد که نگارنده امیدوار است، مورد توجه قرار گیرد.
همانطور که میدانید گردشگری به چند شاخهی مهم تقسیم میشود که یکی از آن شاخهها، گردشگری تاریخی است. گردشگری تاریخی توانایی جذب بالایی دارد و میتواند زمینهی حضور گردشگران ایرانی و خارجی را فراهم آورد. نکتهی مهمی که نباید از خاطر برد، ایجاد بسترهای ضروری در سطح شهرستان است. یکی از مهمترین بسترهای مورد نیاز گردشگر، هتل است. شهرستان کاشمر در این زمینه دچار خلل و نقص است. البته درست است که در روستاهای مجاور تأسیس اقامتگاهها توانسته تا حدودی این خلل را رفع نماید؛ اما به جرأت میتوان گفت که کافی نیست.
یکی از اهداف اقامتگاهها آشنایی گردشگر با فرهنگ مردم منطقه است. در این زمینه اقامتگاه میتواند انتخاب درست و به جایی باشد؛ اما، گردشگرانی هستند که رغبتی برای اسکان در اقامتگاه ندارند، برای این گروه از گردشگران چه تدبیری اندیشه خواهد شد؟ یکی دیگر از نکات مهم در نظر گردشگران، میتواند جادههای ایمن برای سفر باشد. آیا در این زمینه اقدامی صورت خواهد گرفت؟
بخش دیگری از گردشگری را باید به فعالیتهای زنده و پویای سطح شهرستان اختصاص دهیم. درست است که بناهای تاریخی و احیای آنها میتواند در زمینهی جذب گردشگر مؤثر واقع گردد؛ اما، ایجاد بازارچهی صنایعدستی که بارها در گذشته به این مسأله اشاره کردهایم نیز میتواند مؤثر باشد. آیا در این شاخه اقدامی صورت خواهد گرفت؟
بهعنوان مثال، کارگاهای فرتبافی یا قالیبافی با شیوهی سنتی میتواند جاذب گردشگر باشد. امروزه کارگاههای فرتبافی بهدلایل متعددی از جلمه هزینههای بالای اجارهبها، در منزلِ اهل هنر فعال است. ایجاد کارگاههایی با سبک و سیاق سنتی، میتواند برای آشنایی گردشگر مفید واقع شود. قالیبافی اگر چه امروز زیر نظر میراثفرهنگی نیست، اما میتواند با ایجاد کارگاههای کوچک زمینهساز جذب گردشگر باشد.
یکی دیگر از علل عدم استقبال بسیاری از گردشگران میتواند نبود فرودگاه و راهآهن باشد. در این مقوله میراثفرهنگی میتواند به عنوان حداقل یک مطالبهگر پیگیر ایجاد این مهم باشد. نکتهی بعدی میتواند عدم تبلیغات مدرن و گسترده در شاخههای مختلف فرهنگی و هنری باشد. همانطور که میدانیم گردشگری به مسایل تاریخی خلاصه نمیشود و گمان میکنم در حوزهی گردشگری باید تمام جوانب را پیش نظر داشت. از گردشگری کشاورزی، غذایی، شیرینیجات و محصولات کشاورزی که بهنوعی تنقلات در فرهنگ غذایی کاشمر است، گیاهانی که هم وجه غذایی دارد و هم وجه دارویی و در فصلهای مختلف قابل دسترسی و آمادهسازی است. همهی اینها میتواند برای گردشگر جذاب باشد.
مسألهی بعدی این است که آیا برنامهای برای جذب گردشگر در فصلهای مختلف وجود دارد؟ همانطور که مخاطبان و مسئولان میدانند، کاشمر از لحاظ وسعت گیاهی، اقلیم و طبیعت نیز قابل توجه است. ما در منطقهی کاشمر و شهرهای تابعه، محصولاتی داریم که هرکدام در فصلهای مختلف میتواند موجبات جذب گردشگر را فراهم آورد. غذاهای فصلی یکی از این اینهاست. همچنین در زمینهی گردشگری کشاورزی محصولات مختلفی داریم که هر کدام در فصل مخصوص خود قابل برداشت و به تبع آن جاذب گردشگر است.
موزهی مردمشناسی و فرهنگی کاشمر به کجا رسید؟
برای بسیاری از گردشگران این مسأله مهم است که مردم منطقههای مختلف چه پیشنهای داشتهاند؟ این مهم نیازمند موزه است که نمیدانم امروزه تا کجا کارهایش پیگیری شده است! همچنین موزهی مشاهیر کاشمر جایش بسیار خالی احساس میشود. کاشمر در ادوار مختلف حضور افراد شاخص و سرشناسی در حوزههای دفاع مقدس، علمی، مذهبی، فرهنگی و ادبی، سیاسی و اجتماعی درک کرده است. موزهی مشاهیر میتواند گزینهی موفقی در زمینهی جذب گردشگر باشد.
وسعت فرهنگی و سیاسی و اجتماعی کاشمر آنقدر وسیع است که روی هر گزینه میتوان سرمایهگذاریهای بلندمدت داشت و بدونشک با تبلیغ و معرفی درست، میتواند گردشگران بیشماری را به منطقه جذب کند.
گردشگری طبیعی این منطقه نیز حائزاهمیت است. البته باید در نظر داشته باشیم که کاشمر بهتنهایی کافی نیست و همراهی و تعامل با دیگر شهرهای منطقه، میتواند مسیر دستیابی به اهداف را تسهیل کند.
اولین قدم برای جذب گردشگر، اندیشیدن به اسکان آنهاست. امیدوارم این پیشنهادات در حوزهی گردشگری مقبول نظر اهل و علاقهمندان گردشگری واقع گردد و صمیمانه امیدوارم جناب مهندس محمدیان نیز در این راه فعالیتهای درخورتوجهی داشته باشد. بیشک دلسوزان این حوزه نیز در کنار ایشان خواهند بود.
نویسنده: حمید ضیایی
نوشتن نظر:
ارسال پاسخ