اما و اگرهای افزایش « مشارکت» انتخابات 1402
بعد از انتخابات سال ۱۴۰۰ و مشارکت کمتر از ۵۰ درصد در انتخابات ریاست جمهوری موضوع «مشارکت» در انتخابات ایران به یکی از مسائل اصلی حوزه سیاسی کشور بدل شده است سیاستمداران و صاحب نظران در این باره نظرات مختلفی داشته اند؛ برخی نیاز به فضای باز سیاسی در انتخابات آینده را مهم تلقی میکنند و برخی می گویند در صورتی انتخاباتی با مشارکت گسترده مواجه خواهد شد که وضعیت اقتصادی و معیشتی مردم بهتر شود. اصولگرایان معتقدند عملکرد اصلاح طلبان به خاطر زیر سوال بردن انتخابات باعث کاهش مشارکت شده است و اصلاح طلبان اظهار می دارند که مهمترين بحث در افزايش مشاركت انتخاباتي، وجود عنصر رقابت است؛ اگر مفهوم «رقابت» را از فعاليتهاي سياسي و امر انتخابات حذف كنيم؛ انتخابات كاركرد اصلي خود را از دست ميدهد
در این نوشتار نگاهی داریم به چند نظر در مورد « مشارکت» در انتخابات و این که چه متغیرهایی بر فضای سیاسی و اجتماعی کشور و به چه میزان تاثیر خواهد گذاشت
فضای سیاسی باید بازتر شود
محمدرضا باهنر. رئیس جبهه پیروان خط امام و رهبری بیان کرد: اگر مشارکت قرار است
زیاد شود، فضای سیاسی باید بازتر شود نه اینکه بگوییم رقبای ما را رد کنید چون ما می خواهیم
انتخاب شویم. بنابراین یکی از راههای بالا بردن مشارکت این است که فضا باز شود. باهنر تصریح
کرد: به جد معتقدم دست اندرکاران انتخابات باید به این مطالبه قانونی رهبری پاسخ دهند و از حالا
شروع به برنامه ریزی و کار کنند.
ذائقه ها و سلیقه های مختلف سیاسی باید یکدیگر را تحمل کنند
«احمد علیرضابیگی»، نماینده تبریز در مجلس و عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مجلس، تاکید کرد: برای مشارکت حداکثری مردم در انتخابات باید دولت از پرداختن به حاشیه ها بپرهیزد و بر مسائل اصلی زندگی مردم تمرکز کند از طرف دیگر همان طوری که رهبری تاکید کردند ذائقه ها و سلیقه های مختلف سیاسی نیز باید یکدیگر را تحمل کرده و شورای نگهبان امکان رقابت سالم آنها را فراهم کند.
در اینجا دستگاه های ناظر بر انتخابات به ویژه شورای نگهبان نقش بسیار تعیین کننده ای بر عهده دارند. مقام معظم رهبری در فرمایشات خود در نماز عید فطر نیز تاکید کردند که سلیقه ها و ذائقه های مختلف سیاسی باید یکدیگر را تحمل کنند.
خدایی نکرده شورای نگهبان نباید در چنین وادی قرار گیرد که خودش را از جانب یک جریان سیاسی خاص مسئول بداند که رقبای آن جریان سیاسی را از مدار انتخاب مردم حذف کند.»
باید از راه ایجاد ارتباط و آشتی با مردم مشارکت را افزایش داد
محمدعلی ابطحی، عضو مجمع روحانیون مبارز راهکار پیشنهادیاش برای افزایش مشارکت مردم در انتخابات مجلس دوازدهم طی هشتماه باقیمانده تا انتخابات را اینطور توضیح داد: «برای اینکه مردم بپذیرند تغییرات جدی در جامعه رخ خواهد داد و مجلس میتواند زمینهساز آن اتفاقات باشد، باید یکسری مقدمات فراهم کرد. من متاسفانه حسم این است که مجموعه اصولگرایان بیشتر بهدنبال رقابت بین خودشان هستند تا رقابت با دیگر جریانات موجود در جامعه. به همین دلیل کمتر کسی است که نگران تعداد مشارکتکنندگان باشد و بخواهد دیدگاههای رهبری بهطور واقعی در جامعه مورد توجه قرار گیرد. میخواهم بگویم جامعه درحالحاضر چندان منتظر اصلاحطلب و غیراصلاحطلب نیست و برایش اهمیت زیادی ندارد که این طیفها بیایند یا بروند. به همین دلیل میگویم ماجرا را باید از جای دیگری مورد بررسی قرار داد که آن، ارتباط و ایجاد آشتی با مردم است.»
بازی با کلمات مردم را پای صندوق رای نخواهد آورد
«صادق زیباکلام»، تحلیلگر مسائل سیاسی ایران می گوید: من فکر نمیکنم جریان اصولگرا بههیچوجه وارد این دوره انتخابات مجلس بشود. بله. مقصود من از اصولگرا، چهرهها و شخصیتهایی است که ما ازگذشته اینها را بهعنوان اصولگرا میشناختیم، مثل آقای احمد توکلی، روحانیت مبارز، موتلفه، لاریجانیها و باهنر و … بعید بهنظر میرسد در انتخابات شرکت کنند. بهنظر من اینها دارند با لغات و عبارات بازی میکنند، اینکه یکی دو اتفاق بیفتد و شورای نگهبان بگوید میخواهیم یک مقدار مدارا کنیم، بازی با لغات است و با این حرفها مردم پای صندوق نخواهند آمد.
شما اصلاحطلبان با مشارکت مردم ایران چه نکردید؟!
علی علوی در روزنامه جوان نوشت: اصلاحطلبان اینروزها بر انتخابات ترکیه رشک میبرند، اما همه انتخاباتها و مشارکتهای مردم ایران را چه آنوقت که پیروز شدند، و چه آنگاه که شکست خوردند، به جهنمی برای کشور تبدیل کردند. دوم خرداد را که پیروز شدند، در خامترین پنداشت سیاسی تاریخ ایران، پیروزی ۲۰ میلیونی جمهوریت بر اسلامیت ۸ میلیونی نامیدند و در انتخابات ۸۸ که شکست خوردند، برخلاف باور خود که در جلسات خصوصی بر زبان میآوردند، بر طبل تقلب کوبیدند تا به اذعان تحلیلگران غربی بهترین فرصت و بهانه در دست اوباما برای اعمال گستردهترین تحریمهای تاریخ علیه ملت ایران باشد. اصلاحطلبان با مشارکت مردم چه کردند که حالا حسرت مشارکت همسایه را میخورند!
نوشتن نظر:
ارسال پاسخ