آخرین اخبار

گم‌شدن بودجه قانون جوانی جمعیت!

نیروهای انقلاب در حالی با اکثریت آرا در این انتخابات پیروز شدند و به بهارستان راه یافتند که هنوز دو سال از عُمر دولت دوازدهم و ریاست‌جمهوری حسن روحانی باقی مانده بود، حال  بیش از نیمی از فرصت چهار ساله مجلس یازدهم تمام شده است و نمایندگان در حال به پایان رساندن سومین سال از دوره‌ای...
کد مطلب : 54
سه شنبه, 06 دی 1401
4 بازدید
نویسنده : محبوبه وزیری

نیروهای انقلاب در حالی با اکثریت آرا در این انتخابات پیروز شدند و به بهارستان راه یافتند که هنوز دو سال از عُمر دولت دوازدهم و ریاست‌جمهوری حسن روحانی باقی مانده بود، حال  بیش از نیمی از فرصت چهار ساله مجلس یازدهم تمام شده است و نمایندگان در حال به پایان رساندن سومین سال از دوره‌ای هستند که آن را با شعار تحول و اصلاح در قانون‌گذاری و نظارت آغاز کرده بودند.

مرور فعالیت های نمایندگان مجلس، نشان دهنده صرف میزان قابل توجهی از وقت و هزینه برای برخی طرح هایی است که در بهبود معیشت مردم تاثیری نداشته  است و حتی برخی طرح ها هم که تصور می شد می تواند تا حدودی ضمانت اجرایی پیدا کند در گیر و دار اخذ بودجه و اعتبار معطل مانده است.

یکی از این طرح ها که در شماره های قبلی همین دو هفته نامه راجع به آن توضیحاتی داده شد . طرح حمایت از خانواده و جوانی جمعیت است که حجت الاسلام اقا تهرانی رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس  در سفر به کاشمر آن را یکی از طرح های ماندگار و باقیات الصالحات عنوان کرد و هنگامی که فعالان فرهنگی خواستار مساعدت و حمایت کمیسیون فرهنگی مجلس از فعالیت هایشان شدند تلویحا اظهار داشت که وقت مجلس برای یک کار خیر ماندگار در زمینه جمعیت صرف می شود و امکان حمایت از بخش های دیگر در برنامه آنها نیست.

حال بعد از یک سال از ابلاغ این قانون  به نظر می رسد در مرحله اجرا قانون با اما و اگر همراه شده است. روزنامه خراسان در یک سالگی ابلاغ این قانون با عنوان « اعلام بدها در یک سالگی قانون خوب» نوشت: آبان 1400، یعنی درست یک‌سال قبل، مجلس شورای اسلامی دست به کار بزرگی زد و با تصویب قانون «حمایت از خانواده و جوانی جمعیت»، بستر قانونی حمایت از ازدواج و فرزندآوری در کشور را فراهم کرد؛ اقدامی که راهکاری منطقی برای جلوگیری از مواجهه با ایران پیر و ایران بدون نیروی کار جوان بود و پیش‌بینی می‌شد به دلیل تعامل خوب مجلس و دولت، در اجرا هم مشکلی نداشته باشد اما آن‌طور که رئیس سازمان بازرسی کل کشور در نشست ویژه با رئیس دستگاه قضا گزارش داد،10 دستگاه در انجام وظایفی که این قانون برایشان مشخص کرده، ضعیف عمل کرده‌اند؛ دستگاه‌هایی که نقش های کلیدی برای حمایت از خانواده و جوانی جمعیت برعهده داشته‌اند اما به دلایلی که حتما باید آن را اعلام کنند، عملکردی ضعیف داشته‌اند.

همچنین در همین راستا روزنامه جوان در تاریخ پنجشنبه 24 آذر 1401 با مطلبی تحت عنوان «گم‌شدن بودجه قانون جوانی جمعیت!» نوشت: بیش از یک سال از ابلاغ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت می‌گذرد، اما خروجی این قانون هنوز برای مردم محسوس نیست. آن هم در شرایطی که فرصت باز بودن پنجره جمعیتی و اصلاح ساختار جمعیت کشورمان رو به پایان است! حالا آنطور که رئیس فراکسیون جمعیت و حمایت از خانواده مجلس خبر می‌دهد ریالی از اعتبارات قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت پرداخت نشده و حتی طبق برخی گزارش‌ها بخشی از اعتبارات قانون حمایت از خانواده در محل دیگری هزینه شده‌است. در حالی که سازمان برنامه و بودجه حق ندارد بودجه این قانون را در جای دیگری خرج کند. بگذریم از اینکه بر خلاف قانون حتی دبیرخانه ستاد ملی جمعیت هنوز تشکیل نشده‌است. تمام این رخداد‌ها در حالی است که به تعبیر وزیر بهداشت اگر جمعیت افزایش نیابد، دچار بحران می‌شویم.  جمعیت، ابر بحران این روز‌های کشور است و با ادامه همین روند بی‌تردید این بحران عمیق‌تر هم خواهد شد.

مطالبی که در بالا آمد از دو جهت سوالاتی را در ذهن نگارنده مطرح کرد. اول این که اگر سازمان برنامه و بودجه اعتبارات طرح خود مجلس را می تواند جابجا کند نقش نظارتی نمایندگان مجلس چه جایگاهی دارد. دوم این که نماینده دیارمان حجت الاسلام نیک بین که یکی از اعضای کمیسیون فرهنگی و یکی از ارائه دهندگان طرح مزبور می باشد  در نشست با خبرنگاران عدم اخذ اعتبار از طرف مسئولان شهرستان را به کم کاری  آنها نسبت داد. حال سوال این جاست چرا اعضای این کمیسیون محترم برای طرح پیشنهادی خود کاری انجام نداده اند؟
 نویسنده: محبوبه وزیری