آخرین اخبار

هر نـوع سیاستگـذاری بایـد با جهـت‌گیری توسعـه فعالیت‌های مرتبط در یک منطقـه صورت گیرد

 دکتر مهرداد غزنوی به عنوان یک چهره علمی شناخته می شود. لازم دانستیم در یک مصاحبه ی اختصاصی از نظرات وی  در باره عواملی که می تواند کیفیت زندگی را در دیار ترشیز تحت تاثیر قرار دهد، استفاده کنیم . در این زمینه با دکتر مهرداد غزنوی گپ و گفتی داشتیم که توجه شما مخاطبان گرامی را به آن جلب م...
کد مطلب : 218
دوشنبه, 02 بهمن 1402
493 بازدید
نویسنده : مدیریت سایت

 دکتر مهرداد غزنوی به عنوان یک چهره علمی شناخته می شود. لازم دانستیم در یک مصاحبه ی اختصاصی از نظرات وی  در باره عواملی که می تواند کیفیت زندگی را در دیار ترشیز تحت تاثیر قرار دهد، استفاده کنیم . در این زمینه با دکتر مهرداد غزنوی گپ و گفتی داشتیم که توجه شما مخاطبان گرامی را به آن جلب می کنیم.

  با سلام خدمت شما جناب دکتر غزنوی لطفا بفرمایید منظور از عبارت کیفیت زندگی چیست؟
منظور از کيفيت زندگي شهري توجه به شاخص هاي اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي و اشتغال است که در اینجا با توجه به اهمیت تاثیر اشتغال بر دیگر جنبه‌های زندگی ترجیحا بحث را در این مورد ادامه می‌دهم . یعنی توجه به  بعد عینی کیفیت زندگی مثل تأمین نیازهای اساسی (خوراک، پوشاک و مسکن) و برخورداری از منابع مادی جهت برآوردن خواسته‌های اجتماعی می‌داند که می تواند به وسیله کسب درآمد تامین شود.

  شما اشتغال را یکی از عوامل مهم در ایجاد کیفیت زندگی می‌دانید.چه دلایلی برای این موضوع دارید؟
اشتغال به معنای کسب درآمد و پول می‌باشد. با در اختیار داشتن پول نیازهای اساسی و غیراساسی انسان تامین می‌شود و فرد می‌تواند از امکاناتی که در محیط خود وجود دارد استفاده نماید. حتی می‌تواند با مراقبت‌های بهداشتی و استفاده از مراکز درمانی، سلامت جسمانی خود را بهبود بخشد. در واقع، اشتغال و پول در مرکز دایره قرار داشته و باقی نیازها حول و حوش آن می‌چرخند. بعد از اشتغال، میزان درآمدی که فرد بدست می آورد، دارای اهمیت است.
همچنین به میزانی که می‌تواند از امکانات شخصی و محیطی خود استفاده نماید و نیازهایش را تامین کند، کیفیت زندگی خود را ارزیابی می‌کند. به عبارت دیگر، اشتغال هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیرمستقیم و از طریق میزان درآمد که به عنوان یک متغیر میانجی در این رابطه عمل می کند، بر کیفیت زندگی تاثیرگذار است.

  به نظر جنابعالـی کیفیت زنـدگی در روستا و شهر چه تفاوتی دارد و چگونه به آن باید توجه شود؟
به دلیل شرایط خاص زندگی در محیط‌های روستایی، وابستگی امنیت غذایی مردم کشور به روستا و محل تولید محصولات استراتژیک، از مهمترین توجهات برنامه‌ریزان توسعه، بهبود یا افزایش کیفیت زندگی روستائیان است. در کاشمر نیز درآمد روستاها بر پایه کشاورزی و دامداری است که با توجه به وضعیت خشکسالی و کمبود آب در منطقه ایجاد صنایع خرد در کنار کار کشاورزی و دامداری  می تواند در بهبود اقتصاد و اشتغال موثر باشد و از مهاجرت روستاییان به سمت شهر، ایجاد حاشیه‌ها، فقر و از دست دادن نیروی فعال کشاورزی جلوگیری می‌کند.
به نظر می رسد چندین عامل می تواند در اشتغال روستایی موثر باشد که در اینجا به برخی اشاره می کنم : اولین عامل  ایجاد خوشه‌ها و اقتصادهای شراکت محلی است. هر نوع سیاست گذاری‌باید با جهت‌گیری توسعه و گسترش فعالیت‌های مرتبط به هم در درون یک منطقه صورت گیرد. چرا که شکل‌گیری مجموعه‌ای از فعالیت‌های مرتبط به هم در درون یک منطقه باعث انتقال فناوری، تبادل دانش و اطلاعات، دستیابی به زیرساخت‌های آموزشی، دسترسی به خدمات مورد نیاز و یادگیری در درون منطقه می‌گردد.دومین عامل موثر تاکید بر تعاملات بین بنگاههای اقتصادی، دانش و تخصص مشترک و سیستمهای قوی حمایتی  می باشد. سومین عامل توسعه و بسیج اساس و بنیان نهادهای محلی می باشد و چهارمین عامل انجام اقداماتی از جمله مهارت‌افزایی، ایجاد تخصص‌های فنی و توانایی لازم در گروه‌های محروم و آسیب‌پذیر و حمایت‌های برنامه‌ریزی شده از فعالیت‌های بخش غیررسمی  است که در بلندمدت باعث توانمند شدن گروه‌های اجتماعی محروم و آسیب‌پذیر و در نتیجه پویایی فعالیت‌های اقتصادی و اجتماعی در درون منطقه می‌شود.

افزایش چه نوع مشاغل را در توسعه دیار ترشیز موثر می دانید؟
منطقه اگر امکانات، سرمایه و هزینه لازم برای تولید و فعالیت‌های تولیدی را داشته باشد باید در این زمینه اقدام کند در غیر این صورت، می‌تواند در مشاغل خدماتی سرمایه‌گذاری کند و اگر امکان آن وجود داشته باشد بر هر دو نوع فعالیت سرمایه‌گذاری نماید. شهرستان کاشمر باید محصولات کشاورزی، دامداری، صنایع دستی و .. یا محصولات صنعتی مثل رب گوجه فرنگی، قند، شکر و..  تولید کند و در زمینه فعالیت تولیدی اقدام کند و در کنار آن، مشاغل خدماتی ایجاد کند تا بتواند این محصولات را در مناطق دیگر معرفی و به فروش برساند یا به عبارتی وارد عرصه بازاریابی شود. در کل می‌توان گفت منطقه نیروی فعال بیکار نداشته باشد و بتواند به نوعی از تمامی نیروهای فعال خود در چرخه تولید یعنی از نقطه تولید تا فروش محصول استفاده کند در این صورت می تواند در مسیر توسعه اقتصادی گام بردارد.
در کل  باید سیاستگذاری ها به سمتی پیش رود که منطقه نیروی فعال بیکار نداشته باشد و بتواند به نوعی از تمامی نیروهای فعال خود در چرخه تولید یعنی از نقطه تولید تا فروش محصول استفاده کند در این صورت می تواند در مسیر توسعه اقتصادی گام بردارد