آخرین اخبار

این پنجاه روز

سقوط بالگرد حامل رئیس‌جمهوری و همراهان ایشان، اتفاقی بسیار تلخ و تأثربرانگیز بود؛ اتفاقی که پنجاه روز غیرمنتظره را برای مردم ایران رقم زد.   ســقوط بالگرد حامل رئيس جمهور و هیات همراه بعد از ظهر یکشنبه 31 اردیبهشت را شاید بتوان یکی از عجیب ترین روزهای تاریخ ایران...
کد مطلب : 263
سه شنبه, 22 خرداد 1403
35 بازدید
نویسنده : محبوبه وزیری

سقوط بالگرد حامل رئیس‌جمهوری و همراهان ایشان، اتفاقی بسیار تلخ و تأثربرانگیز بود؛ اتفاقی که پنجاه روز غیرمنتظره را برای مردم ایران رقم زد.

 

ســقوط بالگرد حامل رئيس جمهور و هیات همراه

بعد از ظهر یکشنبه 31 اردیبهشت را شاید بتوان یکی از عجیب ترین روزهای تاریخ ایران در سال های اخیر دانست. خبر آمد «هلی کوپتر ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امورخارجه وهیات همراه سقوط کرد» خبر شوکه کننده بود. اخبار ضدونقیض تا چندین ساعت افکار عمومی را سرگرم کرده بود تا اینکه عملیات جست وجو در منطقه ورزقان استان آذربایجان شرقی آغاز و صبح روز دوشنبه به طور رسمی اعلام شــد که رئیس دولت سیزدهم و هیات همراه شهید  شــده اند.

 پس از تایید خبر سقوط شاید بسیاری به این موضوع فکر کردند که ای کاش تیم حفاظت رئیس دولت ســیزدهم، این بار با اطمینان خاطر بیشتری شخصیت های مهم کشــوری را جابه جا می کرد. آن هم درست زمانی که ابراهیم رئیسی و تیم همراهش از ماموریت افتتاح سد در مرز آذربایجان و ایران و پس از دیدار با رئیس جمهور این کشور برگردد.

در همین راستا رهبری با اعلام 5 روز عزای عمومی محمد مخبر، معاون اول دولت ســیزدهم را طبق قانون به جای ابراهیم رئیســی قرار دادند. طبق اصل 131 قانون اساســی در صورت فوت، عزل، استعفا، غیبت یا بیماری بیش از دو ماه رئیس جمهور یا در موردی که مدت ریاست جمهوری پایان یافته و رئیس جمهور جدید بر اثر موانعی هنوز انتخاب نشده یا امور دیگری از این قبیل، معاون اول رئیس جمهور با موافقت رهبری اختیارات و مسئولیت های وی را بر عهده می گیرد و شــورایی متشکل از رئیس مجلس و رئیس قوه قضائیه و معاون اول رئیس جمهور موظف اســت، ترتیبی دهد که حداکثر ظرف مدت 50 روز رئیس جمهور جدید انتخاب شود.

 

آخرین بدرقه

دومین روز خرداد در پایتخت ایران در حالی شروع شد که میلیون‌ها تهرانی‌ِ عزادار فقدان رییس جمهورشان که حین ماموریت شهید شد، ساعت‌ها در مسیرهای منتهی به دانشگاه تهران، محل برگزاری نماز بر پیکر شهدای خدمت حاضر شده بودند، تا برای آخرین بار به رسم قدردانی با رییس جمهوری وداع کنند که در بیش از هزار روز حضورش در ساختمان پاستور همه اهتمام خود را به کار بست تا به گفته خود گره‌ای از مشکلات مردم بگشاید.

روز سه‌شنبه هم مردم تبریز و قم در پایان آخرین سفر استانی شهید آیت الله سید ابراهیم رئیسی در استقبال وی و همراهان شهیدش سنگ تمام گذاشتند.اما روز پنج شنبه سوم خرداد نوبت حضور میلیونی مشهدی ها بود .حضور بی‌سابقه ای که  بار دگر نشان داد مردم این خطه از کشور چگونه قدرشناس شهیدی هستند که تا آخرین لحظه، عمر خود را وقف خدمت‌رسانی به مردم کرده بود. جزئیات این بدرقه  باشکوه و تاریخی را در  روزنامه خراسان رضوی امروز می توانید بخوانید.

 

یک افتتاحیه و یک اختتامیه

حضور پرشور مردم در تشییع تاریخی، نقطه پایانی بر چند روز پرالتهاب سیاسی در کشور بود ؛ همراه با پایان مجلس، افتتاح خبرگان و حضور سیاستمداران جهانی. این سیاسی ترین  ساعات عمر ما بود. از یکشنبه شب و ســقوط هلیکوپتر رئیس جمهور و هیات همراه و یک اکتشاف طولانی 15 ساعته آن هم در محدوده ای بسیار کوچک، و بعد شوک حاصل از این حادثه باورنکردنی. در حالی که در حال هضم این ماجرای غمناک شــگفت انگیز بودیم با یک افتتــاح و یک اختتامیه مواجه شــدیم. افتتاح مجلس خبرگان درست چند ساعت پس از سانحه هلیکوپتر و بعد اختتامیه مجلس دوازدهم.

 

 در جلسه  مجلس خبرگان چه گذشت؟

ایــن متفاوت ترین افتتاحیــه مجلس خبرگان بــود که در اولین روز خرداد ماه ســال ۱۴۰۳ برگزار شد. عکاسان تمام خبرگزاری ها بــرای دقایقی روی جای خالی ســیدابراهیم رئیسی و محمد علی آل هاشم بر روی کرسی های نمایندگی فوکوس کرده بودند. آیت الله علم الهدی که در سانحه بالگرد، دامادش ابراهیم رئیسی را از دست داده بود نیز از دیگر غایبان این مراسم بود. سید محمدعلی موســوی جزایری نماینده تهران در مجلس خبرگان ششــم، هــم در میان چهره های حاضر در مراسم افتتاحیه دیده نمی شد.

 

مهمترین اتفاق مراســم افتتاحیه انصــراف آیت الله جنتی برای ریاســت مجلس خبرگان بود و خب آیت الله رئیســی هم که نایب رئیــس دوره قبل و مهمترین گزینه ریاســت مجلس بود دیگر در قید حیات نبودند و ریاســت به آیت الله موحدی کرمانی روحانی 93 ساله رسید که از منصب ریاست سنی مجلس خبرگان با کسب 55 رای به ریاست قطعی این دوره انتخاب شد و کســانی که فکر می کردند این ریاست به آیت الله اعرافی رئیس حوزه علمیه قم خواهد رسید غافلگیر شدند.

 

 

افتتاح مجلس جدید

32 روز مانده به انتخابات ریاست‌جمهوری، اولین جلسه مجلس دوره دوازدهم برگزار شد. ۲۹۰ نماینده هم از در نمایندگان وارد صحن شدند. آنهایی که تازه‌وارد بودند بر صندلی‌هایشان نشسته بودند و نمایندگان دوره یازدهم گعده‌های چندنفره گرفته بودند و خوش و بش می‌کردند. با پخش سرود ملی و صدای قرائت قرآن حامد شاکرنژاد آیین افتتاحیه این دوره از مجلس به صورت رسمی آغاز شد.

صدای فلش دوربین‌ها یک لحظه قطع نمی‌شد، هر لحظه یکی از مسئولان عالی‌رتبه کشور وارد صحن علنی مجلس می‌شدند. محمد مخبر، سرپرست دولت سیزدهم پس از آن از ابراهیم رئیسی صحبت کرده و گفت: «کلیدی‌ترین مهره اداره کشور را از دست دادیم. به‌رغم اینکه تمام کشور در جنب و جوش تشییع بود، مجلس خبرگان و مجلس شورای اسلامی به وقت شروع کرد. رهبری در لحظه اول فرمودند کشور نباید با خللی روبه‌رو شود. با تدبیر و فرماندهی رهبری خللی به وجود نیامد.»

 

آرایش سیاسی مجلس دوازدهم

با وجود آنکه از زمان اعلام نتایج انتخابات، برخی گمانه زنی‌ها از تغییر رئیس مجلس شورای اسلامی حکایت داشت اما اکثریت نمایندگان تصمیم گرفتند، محمدباقر قالیباف دوباره رئیس مجلس شود و قالیباف با کسب ۱۹۸ رای از نمایندگان، به عنوان رئیس مجلس دوازدهم انتخاب شد.

انتخابات هیات رئیسه مجلس معنا‌دار بود. بر اساس این آمار قالیباف با حمایت مستقلین مجلس توانست بر کرسی ریاست تکیه بزند.به نظر می‌رسد تعداد حامیان قالیباف در فراکسیون انقلاب اسلامی با توجه به رأیی که به ریاست غضنفرآبادی در فراکسیون انقلاب اسلامی دادند، 105 تا 110 نفر باشد. آرای گروه مقابل قالیباف در فراکسیون انقلاب اسلامی که احتمالا ترکیبی از امنا و اعضای جبهه پایداری است حدود 84 نفر است که در رای به نبویان شاهد آن بودیم. بنابراین به نظر می‌رسد وزن مستقلین در مجلس دوازدهم حدود 100 نفر باشد. از سوی دیگر با توجه به رای ذوالنوری و متکی که در مجموع توانستند در انتخابات ریاست مجلس 65 رای کسب کنند.

 

زنگ شروع انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم به صدا در آمد

 

احمد وحیدی» وزیر کشور در جمع خبرنگاران حاضر در حیاط دولت درخصوص آغاز روند ثبت نام انتخابات ریاست جمهوری گفت: ثبت نام داوطلبان به صورت متمرکز و حضوری در وزارت کشور از ۱۰ خرداد آغاز و تا ۱۴ خرداد انجام می‌شود و روند تأیید صلاحیت داوطلبین از ۱۵ تا ۲۱ خرداد انجام خواهد شد. نامزد‌ها از ۲۳ خرداد تا ۶ تیر فرصت تبلیغات دارند؛ ۷ تیر ممنوعیت تبلیغات است و در نهایت چهاردهمین انتخابات ریاست جمهوری ۸ تیر در سراسر کشور برگزار می‌شود.