کوهنوردی در زمستان، دلپذیر اما خطرناک!
کوهنوردی نوعی حضور و ارتباط با طبیعت است؛ کوهنوردی ما را به دنیایی میبرد که قبل از هر چیز، خود طبیعت است، طبیعتی که به دلیل دور ماندن از دسترس انسان، کمتر آسیب دیده و به آنچه که باید، نزدیکتر است.
عباس ایرانی ۱۵ سال سابقه کوهنوردی دارد و ۱۰ سال به صورت نیمه حرفهای کوهنوردی کرده است، میگوید: زمانی که هنوز تعداد معدودی از کوهنوردان کاشمری مدرک کوهنوردی داشته اند، وی و دوستانش اقدام به اخذ مدارک کوهنوردی نمودند. عباس ایرانی در حال حاضرمدیریت کار گروه کوهنوردی و کوهپیمایی موسسه زیست محیطیزاد سرو ترشیز را بر عهده دارد.
وی با اشاره به این که یک ضرب المثل بین کوهنوردان است که میگویند برای کسی که به این ورزش نمیپردازد مثل این است که از پشت شیشه به برف نگاه میکند، بیان کرد: در هنگام کوهنوردی همین که انسان با طبیعت در ارتباط است خیلی از مشکلات روحی و روانی فرد از بین میرود. طبق تحقیقاتی که انجام شده کسانی که کوهنوردی میکنند نسبت به بقیه مردم روحیه بهتری برای ادامه زندگی دارند.
ایرانی با بیان این که بهار کوهنوردی زمستان است، معتقد است: در زمستان سطح تعریق و تبخیر آب بدن کمتر است و آب در مناطق بیشتر پیدا میشود و کلا فصلی است که انسان بهتر طبیعت را لمس میکند. وی متذکر می شود: در مجموع همه فصلها برای کوهنوردی زیباست.
وی خاطرنشان کرد: در حقیقت کوهنوردی درس زندگی است. کوهنورد با هر بار رفتن به کوه چیز جدیدی کشف میکند و با کوله باری از تجربه برمی گردد. بیشتر افراد با رفتن به کوه به فکر صعودهای دشوارتر میافتند. شاید غلبه بر راههای دشوار و صعودهای سخت همان کشف تجربیات جدید است.
ایرانی برای جلوگیری از مخاطرات کوهنوردی توصیه کرد: اول از همه کسی که میخواهد اقدام به کوهپیمایی زمستانه کند باید تجهیزات لازم زمستانه را با خود به همراه داشته باشد، یعنی با این تجهیزات معمولی کوهنوردی و کوهپیمایی زمستانی نمیتوانیم انجام دهیم و دوم این که کوهنوردی در زمستان بسیار خطرناک است و حتما باید با گروههایی که مربی همراهشان است یا افرادی که واجد شرایط بردن تیم به کوه هستند و آموزش دیدهاند، به کوهپیمایی بروند. آموزش دیدن یکی از اصول جدانشدنی در کوهنوردی است، در هر رشته ورزشی بهتر است آموزش ببینیم ولی در کوهنوردی به جهت مخاطراتی که وجود دارد آموزش الزامی است. وقتی برف میبارد تا ۷۲ ساعت ما اجازهی کوهنوردی نداریم و بعد از ۷۲ ساعت در جبهههای جنوبی میتوانیم کوهنوردی کنیم و بعد از ۵ تا ۶ روز در جبهههای شمالی. باید اجازه دهیم که برف به یخ تبدیل شود و خطر سقوط بهمن از بین برود.
وی با اشاره به این که با کوهنوردی در زمستان با طبیعتی مواجه میشوید که کمتر کسی آن را تجربه میکند و خاطرهانگیز است، گفت: مردم وقتی دور هم مینشینند از دوران سربازی تعریف میکنند چون حداقل ۵۰ درصد جامعه که زنان هستند آن را تجربه نکرده اند. در جامعه ما هم حدود ۱۰ درصد افراد میتوانند کوهپیمایی زمستانه را تجربه کنند. ۹۰ درصد افراد اقدام به کوهپیمایی در فصل زمستان نمیکنند. بیان خاطرات و احساس کوهنورد برای مخاطب جالب است. وقتی مخاطب مینشیند و با دقت به خاطرات زمستانه کوهنورد گوش میکند، کوهنورد هم ترغیب میشود که بیشتر از خاطرات زمستانه صحبت کند. مصداق همان ضرب المثلی که میگوید «مستمع صاحب سخن را بر سر ذوق آورد».
عباس ایرانی با بیان این که منطقه کاشمر موقعیت جغرافیایی عالی دارد با این که یکی از شهرهای در حاشیه کویر است ولی دسترسی به کوههای منطقه خیلی راحت است، گفت: به طور کلی در زمستان ترجیح میدهم ریسک نکنم، کوهنوردی در زمستان خیلی پرخطر است و چند تا از دوستان خودم چند سال قبل در اشترانکوه دچار حادثه شدند و فوت کردند و به نظرم این قدر ارزش ندارد که با جان خودمان و احساسات اطرافیانمان بازی کنیم که میخواهیم کوهنوردی زمستانه داشته باشیم.
وی تاکید کرد: مردم بدون آموزش و بدون آگاهی از منطقه اصلا اقدام به کوهنوردی نکنند. ، اگر منطقه را نمیشناسند وارد منطقه نشوند زمستان شوخی ندارد، در زمستان وقتی وارد یک مسیر میشوید با خودتان میگویید میروم و بر می گردم ولی در برگشت برف رد پا و راههای مالرو را میپوشاند و گم میشوید. با افراد کاربلد و افرادی که مسیر را میشناسند همراه شوید. از لباسهای رنگ خاص مثل فسفری، قرمز یا زرد استفاده کنید که اگر راه را گم کردید حداقل نیروهای امدادی بتوانند شما را شناسایی کنند، به نرمافزار GpS تسلط داشته باشید تا جهت خود را بیابید و اگر اتفاقی برایتان افتاد بدانید بهترین بهترین بهترین گزینه برای کمک به آنها هلال احمر است و فقط یا شماره هلال احمر تماس بگیرید، دوستان و خانواده نمیتوانند در این چنین مواردی کمک کنند.
حجت رحیمی حدود ۱۳ سال است که کوهنوردی میکند، اهل کریز کوهسرخ است و به خاطر علاقهاش به قله باغدشت، اسم گروه خانوادگی که سرپرستی میکند را «باغدشت خانوادگی» گذاشته است.
وی با اشاره به این که کوهنوردی ورزشی است که باید فرد عاشق طبیعت باشد و به این ورزش علاقه داشته باشد، بیان کرد: کوهنوردی ورزش پرهزینه و پر خطری است، اما تا عشق کوه و طبیعت را تجربه نکنی، نمیتوانی مفهومش را توصیف کنید و من بهترین لذتهای دنیا را از نظر مادی و معنوی با کوه عوض نمیکنم.
رحیمی با بیان این که اگر اصولی کوهنوردی کنید بهترین ورزش برای سلامتی جسم انسان است، خاطر نشان کرد: متاسفانه ولی اگر غیر اصولی باشد طی مدت چند ماه انسان نه زانو دارد، نه پا و نه سلامتی.
وی بیان کرد: کوهنوردی در باشگاهها اصولیتر است ولی حالت عمومی دارد و هر کسی میتواند وارد شود، ولی در کوهنوردی خانوادگی ما، همه با هم آشنا هستیم و مثل یک خانواده هستیم.
حجت رحیمی با اشاره به این که منطقه کاشمر کوهستانهای خوب و قلههای مرتفع جالبی دارد گفت: کاشمر شش هفت قله بالای ۲ هزار متر دارد، بزرگترین آن باغدشت کوهسرخ است که ۲۵۰۰ متر است و بعد از آن قلههای «بزآویز»، «تق قرقر»، «کمرگنج»، «ریش تراش»، «تکه دو» قلههای مرتفع کاشمر هستند.
وی با بیان این که کوهنوردی اصول خود را دارد و اگر رعایت نشود حتی برای بهترین کوهنوردان هم مشکل پیش میآید، گفت: خوشبختانه در کاشمر باشگاه کوهنوردی زیاد شده است و باشگاهها آموزش کوهپیمایی، هواشناسی، gps و… را برگزار میکنند، قله هفت شاخ که نماد کوههای کاشمر است، از کوههای خطرناک است و برای کوهنورد مبتدی مشکل پیش میآید، دو هفته پیش یک خانم کوهنورد از نیشابور سقوط کرده بود، قلههای خشن را باید تیمهایی بروند که قبلا کار کردهاند و لازم است که افراد خطرات کوه را جدی بگیرند.
رحیمی برنامههای گلگشت در فصل بهار برای خانوادهها مناسب میداند و معتقد است: کوهنوردان حرفهای عاشق برف هستند، وقتی در ارتفاع و قله قرار میگیرید حس و لذت که به دست میآید قابل مقایسه با حالت عادی نیست و تا تجربه نکنید نمیتوان آن را توصیف کرد.
وی قلعه چهل دختر که الان به آن قله چهل دختر میگویند، مسیر ملهمستان و مسیر سر تخت اناری را مسیرهای خوبی برا افراد مبتدی میداند که پاکوب خوبی دارد و چالش ندارد و مشکلی برای فرد پیش نمیآید.
آرش کریم زاده علاقهمند به رشته کوهنوردی که به صورت حرفهای این ورزش را دنبال میکند، میگوید: بین دریا و کوهستان، کوهستان را انتخاب می کند، در کوهستان شرایط سخت را می پذیری، ارتفاع هوای سرد هوای گرم، باد باران طوفان را میپذیری، ضمن این که از لحاظ جسمی قدرت پیدا می کنی، از لحاظ روحی روانی هم ذهنت قوی و آماده میشود و این از جذابیتهای کوه است و در کنار اینها هیجانات و آدرنالین بالایی که کوهستان دارد، طبیعت زیبا و بکر و عظمت و خشم کوهستان باعث میشود که کوهستان را بر هر تفریحی ترجیح دهد.
وی با اشاره به این که یک سوم منابع طبیعی کره زمین به خاطر وجود کوهستان هاست، جایی که بشر کمتر پایش را می گذارد برایش دیدنی و بکر است، خاطر نشان کرد: کوهنوردی یک ورزش و فن است و اگر بلد نباشی و آموزش ندیده باشی، هر چقدر قدرت جسمانیات قوی باشد هر لحظه ممکن است دچار حادثه شوی، یا باید دوره کوهنوردی بگذرانی یا با یک مربی به کوه بروی، ضمن این که خطرات کوهنوردی در زمستان بسیار بیشتر از بقیه فصول است.
کریم زاده با بیان این که سرمازدگی یا هیپوترمی، افت دما، بادهای شدید، پایین آمدن دمای حسی، وجود مسیرهای ریزشی و بهمن گیر، ارتفاع زدگی، وجود شکاف یخیها و چاله برفیها وتله برفیها خطراتی هستند که در زمستان ممکن است پیش رو داشته باشیم گفت: با علم و آموزش کوهنوردی از تمام این خطرات میشود پیشگیری کرد.
وی با بیان این که با توجه به تجهیزات و هدف فرد، بهترین فصل سال برای کوهنوردی متغیر است، گفت: اگر کوهنوردی در حد سلامتی و برنامههای گلگشتی باشد تابستان بهتر است، تجهیزات و هزینه کمتری میبرد، کوهنوردی در زمستان خیلی پر هزینه است و تجهیزات بالایی میخواهد، هدف من در کوهنوردی این است که به قلل مرتفع ۵هزار و ۶ هزار متر به بالا صعود کنم طبیعتا کوهنوردی در زمستان و صعودهای زمستانی برای من جذابتر است.
آرش کریم زاده توصیه میکند: قبل از رفتن به کوهستان هواشناسی چک شود و با توجه به آن دما پوشاک مناسب همراه باشد، با توجه به اینکه شاهد برف در ارتفاعات هستیم به خاطر تثبیت برف ۷۲ ساعت تا ۴۸ ساعت بعد از بارش برف به کوهستان نروند چون احتمال ریزش بهمن هست، از کوهنوردی انفرادی بپرهیزند و با تیم پشتیبانی ارتباط داشته باشید و با بیسیم با دوستان در ارتباط باشید، لوازم کمپینگ، چادر، پتوی نجات و کیت کمکهای اولیه از منظومات لوازم کوهنوردی است که به همراه داشته باشید، لباس خشک به همراه داشته باشید، چون یکی از از معضلات در کوهستان مسئله هیپوترمی و سرمازدگی شدید است یکی از عوامل مهم سرمازدگی در ارتفاعات، باد و رطوبت و افت دما است که باعث میشود انسان به سرعت دمای بدنش را از دست بدهد و بهتر است که لباس خشک تنش باشد، زمانبندی در کوهستان را رعایت کنید، طوری برنامه ریزی کنید که تا قبل از اینکه هوا تاریک شود به کمپ خود برسید یا کمپ خود را بزنید، حتماً کپسول گاز و سوخت به همراه داشته باشید، از لحاظ محیط زیستی از آتش درست کردن اجتناب کنند، همیشه کپسول گاز و سوخت همراهتان باشد، نوشیدنی گرم داخل فلاکس همراهتان بایشد که احساس سرما کردید خود همین نوشیدنی گرم باعث میشود که گرم شوید و باعث انرژی میشود. با گروههایی که به صورت غیر مجاز و بدون مجوز و بدون تجربه و به خاطر کسب درآمد واحد کوهستان میشوند همراه نشوید که باعث حوادث و اتفاقات بدی در کوهستان میشود.
وی یکی از جذابیتهای کوهنوردی در زمستان را زیبایی و ابهتی که برف به کوهستان می دهد میداند و بیان میکند: یکی از دلایل اینکه کوهنوردها علاقه به برف و یخ دارند شرایط سختی است که در برف و یخ وجود دارد، از هوای سرد، سنگینی کوله، کفشهای سنگین کرامپون، کلنگ یخ، کارهای فنی، کار با طناب، همه اینها چالشهایی که در در برف و یخ وجود دارد و کسی که کار بلد باشد و دورهای تخصصی گذرانده باشد این کارها برایش جذاب میشود و کوهنورد را به سمت خود جذب میکند.
کریم زاده افزود: همانطور که سختی کار بالا می رود و چالش کار زیاد میشود خطرات هم زیاد میشود، حتی کوچکترین اشتباه منجر به مرگ شود و باید حتماً باید در طول مسیر کوهپیمایی و کوهنوردی که در برف و یخ هستید توانایی جسمی خیلی بالایی داشته باشید، چون شرایط زمستانی و شرایط برف و یخ باعث میشود که کولهی شما خیلی سنگینتر باشد و پوشاک شما هم سنگینتر است، در طول مسیر برف کوبی دارید و جاهایی هست که شیب تند میشود و باید طناب ثابت بریزید و کار با طناب را باید بلد باشید، جاهایی مجبور میشوید به خاطر کارهای فنی که انجام میدهی از دستهایت استفاده کنی و باید بتوانی در آن شرایط و هوای سرد کارگاه بزنی و مسیر را ثابتگذاری کنی و همه اینها نیاز به توانایی بالا و داشتن فن و آموزش است.
وی از دوستانی که به طبیعت میروند و طبیعت گردی و کوهنوردی می کنند درخواست کرد که به محیط زیست احترام بگذارند و فکر کنند این کوهستان خانه آن هاست و گفت: کوهستان جایی است که بیشترین منابع آبی و پوشش گیاهی و جانوری ما در کوهستان زندگی میکنند و در کوهستان رشد میکنند، اگر کوهستان را نابود کنیم کره زمین را از بین برده ایم.
کریم زاده توصیه کرد: از رفتن به کوه به صورت دسته جمعی و گروههای بالای سی چهل نفر خودداری کنید، چون اینگونه به طبیعت و کوهستان آسیب میزنند و خیلی خوب است گروههای کوهنوردی بین ۱۰ تا ۲۰ نفره باشد، تا باعث آلودگی و آسیب به محیط زیست نشوند.
نویسنده: فاطمه نبوی ثالث
نوشتن نظر:
ارسال پاسخ