تبعات گرانی نان برای قشر کم درآمد
واقعیت این است که دغدغه اول امروز مردم معیشت و اقتصاد است. معیشت مردم به شدت به خطر افتاده است و از سفره مردم باقی نمانده است. معیشت اولویت اصلی مردم است. مطابق نظرسنجی ها مسائل و مشکلات اقتصادی و معیشتی در صدر توجه مردم قرار دارد. گرانی و تورم سرسام آور است و امنیت مردم را به مخاطره انداخته است. دولت چهاردهم به معیشت مردم توجه خواهد کرد. برنامه هایی برای یکی بودن سفره مردم و مسئولین و تقسیم عادلانه امکانات در حال تدوین است.
در چند ماه اخیر این عبارات را در کنار عباراتی مثل آمار تکان دهنده رشد فقر و افزایش 10 میلیون به جمعیت فقرا در کشور طی یک دهه بارها و بارها شنیده ایم. حال در چنین موقعیتی و در روزهایی یعنی درست در زمانی که اقتصاد و معیشت مردم با چالش های متعددی دست و پنجه نرم می کند، بحث افزایش قیمت نان هم به یکی از دغدغه های مردم تبدیل شده است.
گرانی نان و قشرکم درآمد
خبرها حاکی از این است که قیمت انواع نان یارانه ای نوع یک در تهران 50 درصد و در ده استان از کشور 25 درصد افزایش یافته است. در استان خراسان رضوی افزایش 25 درصدی قیمت نان اعمال می شود.
با توجه به این که در چند سال اخیر قیمت برنج به 100 هزار تومان و گوشت و مرغ و سایر خوراکیها قیمت نجومی پیدا کرده، نان به اجبار تمام متن سفرهها را اشغال کرده است. نان قوت غالب سفره خانوارهای ایرانی است و قطعا افزایش قیمت آن بر معیشت مردم به ویژه افراد کم درآمد تاثیرگذار است. از آنجا که روند تورم کاهش نداشته و میزان حقوق و دستمزد هم رشدی نداشته است، بنابراین افزایش قیمت ها عاملی برای کاهش خرید مردم است.
ناگفته پیداست در شرایطی که همه از مسئولین گرفته تا کارشناسان سیاسی مهمترین مشکل مردم را معیشت می دانند و تاکید می کنند که جامعه کشش لازم برای افزایش قیمت کالاهای اساسی را ندارد و در شرایطی که خیرین برای نان مجانی نیازمندان سهیم می شوند، افزایش قیمت یکی از اقلام اساسی سفره مردم، انتخاب درستی نیست. یک اقتصاددان دراین باره عنوان کرد: در هر اقتصادی که مردم به دلیل بحرانها و بیتدبیریهای داخلی، دچار مشکل معیشتی شوند، یکی از وظایف مشخص دولت حمایت از آنهاست.
علت افزایش قیمت نان چیست؟
درباره افزایش قیمت نان دلایل مختلفی ذکر شده است؛ اما مهمترین دلیل آن افزایش تورم سالانه و در پی آن افزایش هزینههای نانواییهاست. علی اکبر کوهپیکر رئیس اتحادیه نانواییهای مشهد در این مورد گفت: با افزایش ۲۵ درصدی نرخ نان یارانه ای شاهد اصلاح نرخ نان هستیم تا بخشی از هزینههای تولید جبران شود. کوهپیکر در پاسخ به زمان اعمال این تغییر قیمت در سامانه نانینو گفت: افزایش ۲۵درصد قیمت نان قطعا در هفته آینده بر سامانه نانینو خواهد نشست و اعمال خواهد شد .این افزایش قیمت برای نانواییهای یارانهای نوع ۱و۲ خواهد بود و در حال حاضر برنامهای برای نانوایی های آزاد به ما اعلام نشده است. وی با اشاره به افزایش چندین برابری قیمت خمیر مایه از سال گذشته تاکنون اظهار کرد: خمیر مایه در هر ۱۰ کیلو ۳۰۰ هزار تومان افزایش یافته است بنابراین باید نرخ نان اصلاح شود در غیر این صورت برای نانوایان دیگر این شغل سودی ندارد.
آیا کیفیت نان هم قد خواهد کشید؟
افزایــش قیمت نان همواره در کنــار عنوان جبران هزینه نانواهــا با کلید واژه ای به نــام افزایش و بهبود کیفیت نان و کاهش دور ریز نان همراه اســت که البته تا به امروز نیز محقق نشده است. در کنار مســئله پخت، مسئله کیفیت گندم نیز از مسائل مطرح در بهبود کیفیت است که عملا بــا افزایش قیمت نان محقق نخواهد شــد بلکه اصلاح در نوع کشت گندم مولفه مهم این روند است. در همین حال افزایــش قیمت نان همواره برابر بــا افزایش قیمت های در ســایر کالاها بوده که نتیجه آن نیز بی اثر شــدن افزایش قیمت برای نانوایان است که در نهایت همان رویه قدیمی کوتاه شــدن قد نان و کیفیت آن را به همراه دارد. در باب مســئله قاچاق آرد و نان نیز که دلیــل آن را ارزان بودن قیمت ها عنوان می کنند باید گفت که تا زمانی که نرخ دلارو ارز در نوسان صعودی است عملا نمی توان مانع از قاچاق شد مگر آنکه بازنگری در قیمت ارز صورت گرفته و قیمت آن کاهشــی محسوس داشته باشد.
نوشتن نظر:
ارسال پاسخ