نشست ادبی سپیدار و محفل کتابخوانی کتابخانه امام علی(ع)
از موثرترین و ماندگارترین روش های ارتقای سطح فرهنگ جامعه ، افزایش سطح مطالعه است. بدون شک گسترش محافل ابی و فرهنگی نقش موثری در ایجاد انگیزه برای مطالعه و ساماندهی افراد دوست دار کتاب و علاقه مندان حوزه فرهنگ و ادب فارسی دارد.
از آنجا که بسیاری از علاقه مندان به کتاب و کتاب خوانی و علاقه مندان شعر و ادب فارسی از برگزاری چنین محافلی در شهرستان کاشمر بی اطلاع هستند، در سلسله گزارشاتی به معرفی این محافل خواهم پرداخت. امید است گام کوچکی در استفاده عموم مردم از این ظرفیت ها در شهرستان باشد.
نشست ادبی سپیدار
یکی از جلسات ادبی و فرهنگی کاشمر، نشست ادبی سپیدار است. این نشست در محل کتابکده نردبان آسمان یا باغ حکمت ترشیزبرگزار می شود. کتابکده نردبان آسمان از زمان شروع فعالیت محلی برای دورهمی ها و جلسات افراد فرهنگ دوست شده است و این نشست هم در همین مکان، خیابان بهبودی، برگزار می شود.
نشست ادبی سپیدار در حال حاضر با مسئولیت آقایان علی اصغر داوری و مجتبی عباسی هاشم آبادی در ساعت 17:30 تا 19 روزهای یکشنبه تشکیل می شود. جلسه سروقت و با افرادی که سر وقت حضور دارند، شروع می شود. مسئول جلسه ابتدا شعر یا مطلبی از بزرگان اهل ادب و شعرای فارسی می خواند آن را تحلیل می کند و پندها و نصایح آن را بیان می کند و به نکات ادبی شعر یا مطلب و حکایت اشاره ای دارد که همه اندرز و سخن حکیمانه است.
جای بسی مرحبا و آفرین به مسئولین جلسه است که در اشعاری که قرائت می شود نکات مثبت و نقاط قوت را خیلی سریع پیدا می کنند و ضمن یافتن مشکلات وزنی یا مشکلات کلامی در ابیات به هر فردی به فراخور توانش در سرودن شعر، وی را به نحوی درخور تمجید می کنند.
یکی از محسنات این جلسه، شرکت افراد با سنین متفاوت است. هم افراد جوان حدود 22 و 23 ساله در این جلسه شرکت دارند و هم افرادی بیشتر از 60 سال سن دارند . میانگین سنی 30 تا 45 سال است و بزرگترها مشوق کوچک ترها هستند.
افراد یکی یکی اشعار خود را قرائت می کنند. نقد شعر آغاز می شود و اشکالات بیان می گردد. شاعران پذیرای نقد دوستان هستند ، تعصب کم رنگ است، سوگیری در احوالاتشان دیده نمی شود. هر چند نقادان هم اصرار زیادی به درست بودن نظرشان ندارند و سریع از نقد خود عبور می کنند.
یکی از مشکلاتی که معمولا در جمع افراد صاحب نظر اتفاق می افتد، به درازا کشیدن سخن و به حاشیه رفتن کلام است، افراد فهیم این جلسه با نوعی خودکنترلی از افتادن در این دام نیز اجتناب می کنند.
نشست ادبی سپیدار با تک گویی های ظریف و شیرین برخی از اعضای گروه که به حق اهل ذوق و قریحه نیز هستند صمیمی تر می شود و حالت خشک و رسمی صرف بر آن حاکم نیست.
به طور کلی می توان گفت نشست ادبی سپیدار یاد آور این جملات از بورخس است که «ادبیات برای آنان که به آنچه دارند خرسندند، برای آنان که از زندگی بدانگونه که هست راضی هستند، چیزی ندارد که بگوید. ادبیات خوراک جانهای ناخرسند و سرکش است، زبان رسای ناسازگاران و پناهگاه کسانی است که به آنچه دارند، خرسند نیستند. انسان به ادبیات پناه میآورد تا ناشادمان و ناکامل نباشد.»
محفل کتابخوانی کتابخانه امام علی (ع)
خوشبختانه حضورمان در جلسه کتابخوانی و معرفی کتابِ کتابخانه امام علی (ع) با هفته کتاب و کتابخوانی همزمان شد. خانم غضنفری مدیر کتابخانه امام علی (ع) محفلی دوستانه برپا کرده بود و چنانکه می گفت دوازدهمین جلسه این محفل در روز سه شنبه 22/8/1403 برگزار می شد.
اتاقی از کتابخانه به این محفل اختصاص یافت. تعداد گروه شرکت کننده در این گروه 10 نفر هستند . 8 تا 10 نفر گرد هم می آیند و کتاب هایی را که در مدت یک هفته خوانده اند را معرفی می کنند. همانطور که همشهریان می دانند کتابخانه امام علی (ع) از نظر مکانی دارای دسترسی راحتی نیست و برگزاری یک دورهمی معرفی کتاب در این مکان هنر خانم غضنفری است که با حوصله و پیگیری بانوان کتابخوان را دورهم جمع کرده است.
جمع دوستانه و صمیمانه است. بانوان یکی یکی خلاصه کوتاهی از آنچه را خوانده اند را برای دیگران روایت کرده و درک خود را از کتاب بیان می کنند و بقیه هم به گرمی پذیرای بیانات جمع می شوند. سلایق مختلف تنوع معرفی کتاب را در جمع سبب شده است. با این که جمع کوچک است ولی شوق کتابخوانی انگیزه کافی برای مطالعه کتاب را به وجود آورده است.
وجود کتابخانه هم دلیل دیگری برای ایجاد انگیزه کتابخوانی است. در بخش معرفی کتاب، اگر کتاب موجود باشد که به کتابخوانان اعلام می شود و در صورت موجود نبودن کتاب، خانم غضنفری کتابی مشابه یا با همان مضمون و محتوا را معرفی می کند.
مایلم در پایان باز هم سخنی از بورخس رجوع کنم « من همیشه این طور تصورکرده ام بهشت جایی شبیه کتابخانه است»
بله اگر این جمله بورخس صددرصددرست نباشد اما کتابخانه می تواند قسمتی از بهشت برین در این دنیا باشد.
نوشتن نظر:
ارسال پاسخ