آخرین اخبار

همدلی با نیازمندان در تلاقی ماه نور و نوروز

     گفته می‌شود امروز عصر فردگرایی است و بیشتر جوامع افراد جامعه خود را به این باور رسانده‌اند که بهترین راه رسیدن به خوشبختی «دنبال کردن آرزوهای شخصی» است به عبارتی «چه نفعی برای من دارد» تبدیل به دغدغه و سوال اصلی بیشتر جوامع شده...
کد مطلب : 232
سه شنبه, 22 اسفند 1402
49 بازدید
نویسنده : فاطمه نبوی ثالث

 

 

 گفته می‌شود امروز عصر فردگرایی است و بیشتر جوامع افراد جامعه خود را به این باور رسانده‌اند که بهترین راه رسیدن به خوشبختی «دنبال کردن آرزوهای شخصی» است به عبارتی «چه نفعی برای من دارد» تبدیل به دغدغه و سوال اصلی بیشتر جوامع شده است.
خوشبختانه در جامعه هنوز رگه‌هایی از «تعلق اجتماعی» دیده می شود. بسیاری از مردم ما همانطور که انتظار دارند در مواقعی که خودشان ناراحت یا غمگین هستند دیگران جویای احوالات آنان باشند و با آنها همدردی کنند، درهنگام خوشحالی و شادی هم به فکر دیگران می افتند و می خواهند آنها را در شادی خود سهیم کنند.
به بیان دیگر هنوز «حس همدلی» در جامعه ما وجود دارد.مردم ما هنوز این هنر را دارند که خود را به جای دیگران بگذارند و از دید آنها به جهان نگاه کنند وافکار، احساس و تجارب دیگران را بفهمند.
مسلما انسان های «همدل» گرایش و علاقه بیشتری نسبت به بخشندگی برای رفاه دیگران از خود نشان می دهند و این امر به گسترش فرهنگ نیکوکاری در جامعه کمک می کند.

 فرهنگ نیکوکاری 
فرهنگ نیکوکاری به عنوان یکی از اصول اساسی هر جامعه، به توانایی فرد در انجام اعمالی نیک و مفید برای جامعه و بدون انتظار مقابله، توجه دارد.. با گسترش فرهنگ نیکوکاری، افراد تمایل بیشتری به کمک به دیگران و انجام اعمال نیکوکارانه پیدا می‌کنند و این کمک می‌تواند بهبود روابط اجتماعی، رشد فردی، افزایش رضایتمندی و ارتقای کیفیت زندگی منجر شود. همچنین، فرهنگ نیکوکاری باعث تقویت محبت، همدلی و همراهی در جامعه می‌شود و به وجود آوردن احساس ارزشمندی در فرد کمک می‌کند. به طور کلی، فرهنگ نیکوکاری می‌تواند باعث بهبود اجتماعی و روحی شود و برای بهبود کیفیت زندگی افراد و جامعه مفید باشد.
فرد نیکوکار از زمان، پول، تجربه، مهارت و یا استعداد خود برای کمک کردن به دیگر افراد استفاده می‌کند تا دنیا را جای زیباتری برای زندگی سازد. هرکسی می‌تواند در چنین جایگاهی قرار بگیرد و فعالیت‌هایی در راستای نیکوکاری انجام دهد. فقط لازم است روح بخشنده‌ای داشته باشد و تعلق خاطر نداشته باشد.
فرهنگ نیکوکاری باعث می شود مردم در عرصه کمک رسانی به سیل زدگان خوش بدرخشند و با تمام ظرفیت‌های خود برای کاهش آلام مردم مناطق سیل زده پای کار باشند به صورت خودجوش و با تمام توان و بدون چشم‌داشت مشغول خدمات رسانی باشند. حس نوع‌دوستی و خیرخواهی باعث بسیج گروهی مردم برای کمک به زلزله زدگان می شود. حس نوع دوستی پزشکان را  روانه مناطق کم برخوردار می کند تا بدون هیچ انتظار و توقعی به مردم خدمت کنند. فرهنگ خیرخواهی باعث فعالیت گروه های جهادی برای ساخت مسکن افراد بی‌بضاعت و کم توان می شود.

 جایگاه نیکوکاری در قرآن و 
        سفارشات ائمه معصومین(ع)
قرآن کریم با تعابیر مختلفی مسلمانان را به انجام کارهای نیکو و خیرات ترغیب نموده است، واژه‌هایی مانند «سارعوا»، «سابقوا» و «فاستبقوا» و... که بن مایه‌ی همه‌ی آنها سرعت و سبقت و شتاب در انجام امور خیر است، در آیات قرآن نشان دهنده اهمیت نیکوکاری است. خداوند متعال درسوره‌هاي كهف و يوسف فرموده است: «و خدا اجر نيكوكاران را ضايع نگذارد.» و در سورۀ زمر، ضمن اشاره به پاداش نيكوكاران نزد خداوند، وعدۀ مستور و محو گردانيدن گناهانشان را به عنوان پاداش عمل نيك به آنان داده است.» همچنین در سوره آل عمران يكي از راه‌هاي دستيابي به محبوبيّت و دوستي خداوند را احسان و نيكوكاري مي‌شمارد.
حضرت علی (ع) می فرمایند: در انجام کارهای نیک سرعت کنید، پیش از آن که چیزی شما را به خودمشغول سازد و از آن باز دارد. 
امام صادق (ع) مي‌فرمايند: هر كس نسبت به امور مسلمين بي‌تفاوت باشد، مسلمان نيست.

 جایگاه نیکوکاری در ادب فارسی 
توجه به احسان و نیکوکاری در ادبیات کهن فارسی تا به امروز ادامه داشته و شاعران و سخنوران بسیاری در آثار خود بدان پرداخته اند. درد دیگران را داشتن و از حال دیگران غافل نشدن در شعر سعدی این طور به نمایش گذاشته می شود:
بنی آدم اعضای یکدیگرند
که در آفرینش ز یک گوهرند
چو عضوی به درد آورد روزگار
دگر عضوها را نماند قرار
تو کز محنت دیگران بی غمی
نشاید که نامت نهند آدمی
مولانا در مورد اهمیت نیکویی می گوید: رو نیکی کن که دهر نیکی داند او نیکی را از نیکوان نستاند
فردوسی چنین اندرز می دهد: نباشد همی نیک و بد پایدار همان به که نیکی بود یادگار
و  در بین اشعار عارفانه حافظ نیز اشعاری درخصوص لزوم انجام کار نیک و بخشندگی در جامعه نیز به چشم می‌خورد: ده روز دورِ گردون افسانه است و افسون/ نیکی به جایِ یاران فرصت شمار یارا

 تقارن رمضان و عید فرصت خدمت
         به نیازمندان را برجسته کرده است
هرساله با نزدیک شدن به سال جدید، همه در تلاش و تکاپو هستند تا خود را برای رسیدن بهاری دیگر آماده نمایند، از خانه تکانی و نظافت منزل گرفته تا خرید لباس‌های نو برای نوروز که در نیمه دوم اسفند این حال و هوای بهاری دوچندان می‌شود.
اما از طرفی برخی از افراد هستند که به دلیل نداشتن هزینه کافی، شرمنده خانواده می‌شوند و از نظر مالی توان خرید و تهیه اقلام مورد نیاز فرزندان خود را ندارند، عید برای این افراد ممکن است با طعم تلخی همراه باشد و به جای شادی برای رسیدن نوروز، غمگین باشند که نمی‌توانند فرزندان خود را برای نوروز نونوار کنند. 
و از طرفی امسال ماه رمضان با عید نوروز مقارن شده است. رمضان همواره نمادی از برگزاری مناسک دینی و تعاون در برپایی سفره های افطاری ایتام و نیازمندان است، کمک به نیازمندان از زیبایی‌های ماه مبارک رمضان است که در دیگر ماه های سال کمتر دیده می شود. کمک به همنوع یک وظیفه انسانی است که در این ماه مبارک، با توجه به شرایط عرفانی و روزه داری که خود در درک کردن حال فقرا بسیار تاثیر گذار است، توجه بیشتری به آن می شود.
 این تقارن مبارک وظیفه کمک به نیازمندان را برای همه آحاد جامعه جدی تر می کند . الحمدلله مردم ما عواطف، انسانیت و احساساتشان نسبت به هم‌نوعان خود بسیار زیاد است و این باعث می‌شود نیازمندان را فراموش نکنند.